Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионСамоковОбновиха черквата в Доспей за 80 години от освещаването й

Обновиха черквата в Доспей за 80 години от освещаването й

  • От името на светогорския български манастир „Св. Георги Зограф“ бяха подарени архивни книги за църковното песнопение

 

Навършиха се 80 г. от освещаването на храма „Св. ап. Петър и Павел“ в самоковското с. Доспей, считано за предполагаемо рождено място на св. Паисий Хилендарски. По този случай, с благословението на Негово Светейшество Неофит, митрополит Софийски и патриарх Български, бе извършено и обновлението на храма в чест на първопрестолните апостоли.

Архиерейската света литургия бе оглавена от епископ Поликарп. Тя бе в съслужение с архимандрит Евтимий, йеромонах Силуан, иконом Михаил Колев, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия, протойерей Любомир Мишков, свещеник Георги Николов, предстоятел на храма „Св. ап. Петър и Павел“, свещеник Любомир Годиняков, свещеник Йордан Мечкаров, свещеник Емилиян Дамянов, свещеник Арсений Каньов, свещеник Костадин Тренев, дякон Георги Читалов и дякон Лука Китин.

Църковните песнопения в храма бяха изпълнени от клиросни певци и от енорийския хор. На службата присъстваше и кметът на община Самоков Владимир Георгиев, редовен посетител на архиерейските богослужения в региона, както и кметът на с. Доспей. В края на богослужението за достойното си служение свещеник Георги Николов бе удостоен с офикия „протойерей“. Поликарп поздрави протойерей Георги Николов за старанието в служението, като му пожела още повече трудолюбие, смирение и послушание в това свято и спасително дело. Протойерей Георги Николов, от свое име и от името на всички жители на с. Доспей и дарители на храма, благодари на Негово Светейшество за „духовното тържество“, оглавено от епископ Поликарп.

В израз на признателност към Негово Светейшество митрополит Софийски и патриарх Български Неофит и към викарния му епископ, от името на светогорския български манастир „Св. Георги Зограф“, им бяха подарени архивни книги за църковното песнопение.

След края на службата местните жители зарадваха архиерея, духовниците, кмета на Самоковска община и всички присъстващи с богата празнична програма – сладкопевни певици изпълниха традиционни песни от региона, а вдъхновяващи народни хора изиграха облечените в пъстри носии деца и момичета от село Доспей.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular