Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникОбновяват с общински заем Двореца в Перник

Обновяват с общински заем Двореца в Перник

Най-емблематичната сграда в Перник ще бъде ремонтирана. Това стана ясно, след като местният парламент даде съгласие Общината да поеме дългосрочен дълг в размер до 1.5 млн. лв. за обновяване на Двореца на културата.

За реконструкцията има готов проект, с който ще се кандидатства по Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020, като начинът на финансиране е комбинирана подкрепа – безвъзмездна финансова помощ и финансов инструмент.

Двореца, както го наричат перничани, е открит през 1957 година. Построен е в класически стил от най-добрите български майстори по проект на арх.Александър Дубовик. За времето си това е била най-голямата сграда от този род на Балканския полуостров. В нея се помещават общински комплекс „Дворец на културата”,  драматичен театър  „Боян Дановски”, художествена галерия „Любен Гайдаров” и регионалната библиотека „Светослав Минков”. Има и ресторантска част.

От откриването на Двореца досега са извършвани единствено частични ремонти.

Сградата даже е опасна, смята кметът на Перник Станислав Владимиров.

С времето тя започва да се руши. Има паднали мазилки и орнаменти от фасадата, течове от покрива и обрушвания в залите, стълбищата и прилежащите части. През годините са правени опити да се набавят необходимите средства за основен ремонт, но финансиране така и не е било осигурено.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular