Friday, May 3, 2024
HomeРегионГоце ДелчевОбсерватория за наблюдение на птици откриха в Баничан

Обсерватория за наблюдение на птици откриха в Баничан

Идеята е на орнитолог №1 в Гоце Делчев Димитър Попов

Обсерватория за наблюдение на птици бе открита днес край известното с щъркеловите си гнезда гоцеделчевско село Баничан.
Идеята се реализира по инициатива на председателя на Българското дружество за защита на птиците – клон Гоце Делчев, Димитър Попов.
„Всичко започна преди две години, когато работейки по проект “Живот за птиците” на Българско дружество за защита на птиците и ЧЕЗ България се изкачих на този хълм в с. Баничан и бях поразен от красивата панорамна гледка. В този момент си представих площадка за наблюдение на птици и кът за отдих“, разказа Попов.
Споделената със секретаря на читалище „Изгрев“ в село Баничан Румяна Джибова идея започва постепенно да се осъществява. В нея се включва и писателката Капка Касабова, която дарява за изграждане на обсерваторията сума от получена от нея награда „Никола Бувие“.

Димитър Попов, снимка – архив

smart

 

Инициаторите се сблъскват с различни перипетии, защото до избраната за обсерватория площадка не е имало дори път. Постепенно се изгражда площадка за наблюдение на птици и кът за отдих, които вече очакват деца и ученици от региона, както и туристи.

Откриването премина с водосвет за здраве, а лентата прерязаха кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов и кметът на Баничан Елена Сивриева. На събитието присъстваха деца от детските градини „Джани Родари“ и „Радост“, както и ученици от Гоце Делчев, които са и осиновители на гнезда в Баничан.
За създаване на обсерваторията са съдействали и от Югозападното държавно предприятие, които са дарили 15 куб. метра строителна дървесина, както и много дарители. За да бъде напълно завършена площадката за наблюдение на птици, са необходими още зрителни тръби и бинокли, за което инициаторите ще разчитат отново на дарители, каза още Димитър Попов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular