Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаОбС в Дупница разреши поставянето на монумент в памет на събитията от...

ОбС в Дупница разреши поставянето на монумент в памет на събитията от Дупнишките барикади преди 20 години

Д-р Пламен Соколов: С този монумент някои си купува история, Костадин Костадинов: Барикадите са събитие, каквото в района в последните 30 години не се е случило

 

На днешната редовна общинска сесия Общинският съвет в Дупница одобри проекта за поставянето на монумент на Дупнишките барикади. „За“ докладната гласуваха 23-ма съветници, двама от БСП гласуваха „против“, а двама се въздържаха. Така единствено съветниците от БСП не видяха смисъл в издигането на мемориал на Дупнишките барикади и не подкрепиха докладната за обособяването на кът на мястото на събитията от жанвиденовата зима през 1997 г.

Монументът ще бъде изграден на общинско място, в близост до сегашните барикади. До преместването се стигна след като старият терен бе продаден на частно лице по време на управленския мандат на Атанас Янев.  Припомняме, че през 2016 г. общественици и политици учредиха сдружение „Духът на Дупница“ по инициатива на тогавашния председател на ОбС и лидер на ГЕРБ Ивайло Константинов. Целта на сдружението е опазване на историята на града и региона, а първата поставена задача бе именно изграждането на монументален символ на Дупнишките барикади, които дадоха начало на многохилядни протест в цялата страна, падането на пагубното за България управление на Жан Виденов и БСП през 1997 г. и проправиха пътя на страната към Европейския съюз.

Проектът за мемориал е напълно готов и веднага след издаване на разрешително от ТСУ отдела на Община Дупница строителните работи могат да започнат. Изработен е от бившия кмет на Дупница и настоящ общински съветник от ГЕРБ архитект Асен Пилев и младият архитект Надежда Нинова по идея на Кирил Попов. Арх. Пилев уточнява, че това няма да бъде паметник, а именно монументален символ.

Мемориалът представлява разчупена стена с разположени в центъра железни пръти, наподобяващи барикада. Погледната отгоре конструкцията наподобява криле на птица. Към монумента от бетон и желязо ще води подстъп от павета, а от едната страна ще бъдат издигнати пилони за знамената на Община Дупница, България и Европейския съюз. На стената ще бъде разположена гранитна плоча с надпис „Знак на признателност към Дупнишките барикади, допринесли за установяване на демократичните процеси в България“. Сдружението разполага с 15 000 лв. за осъществяване на строежа. Както писахме 10 000 лв. бяха дарени от Ивайло Константинов. 1000 лв. е дарението от семейството на инж. Адриана Велева, синът й Христо и дъщеря й Надежда. Сред дарителите е и общинският съветник Костадин Костадинов. Останалите средства са събрани с по-скромни дарения.

Непосредствено преди сесията Тодорка Дамянова- секретар на Сдружение „Духът на Дупница”,презентира неговата визия.

На сесията общинският съветник и деен участник в барикадите от паметната 1997 г., Пламен Соколов, не се въздържа и нарече намерението за изграждане на нов паметник  „Купуване на история”. Сред дарителите има хора, които нямат общо със събитията от тогава.”, гневно допълни  той. Според Костадин Костадинов обаче барикадите са събитие, каквото в района в последните 30 години не се е случило.

По време на заседанието съветниците гласуваха и по-ниска начална наемна цена за площи в ГУМ Дупница, като става въпрос за втори етаж и то при наем над 250 кв.м. В комисията, която ще провежда конкурсната процедура бяха включени и съветници, това ще бъдат Даниела Симова и Ивайло Петров, третия член е юрист. Управителят на ГУМ Дупница Цветанка Вуковска обясни, че предложената цена от 6 лв. на кв.м. е целесъобразна. Досега началната наемна цена за втори етаж е била 14,50 лв.

Костадин Костадинов заяви, че ще следи процедурата по отдаване под наем, като няма да приеме отдаване под наем на по малко от 800 кв,.м от втория етаж, колкото са обявените свободни площи.

Преди началото на сесията Костадинов поиска извънредна сесия на местния парламент в Дупница, която да бъде посветена на проблемите в образованието. Причината е появилото се напрежение между училища и директори, съмнения и обвинения Той заяви, че не е нормално училищата и директорите да са във война едни с други и посочи, че до него са постъпили десет сигнала за проблеми със записванията в училищата.

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. И какво спечели народа от тях /барикадите/-МИЗЕРИЯ,тя ли трябва да се овековечи??????????????

Comments are closed.

Most Popular