Thursday, May 9, 2024
HomeРегионСапарева баняВ Сапарева баня избират заседатели за Районния съд в Дупница

В Сапарева баня избират заседатели за Районния съд в Дупница

  • Общинският съвет ще разгледа и изменения на решения за издаване на разрешителни за минерална вода

Съдебни заседатели за Районен съд-Дупница ще избира Общинският съвет в Сапарева баня, става ясно от докладна записка на председателя на местния парламент Васил Маргин. Процедурата се открива с оглед изтичането на мандата на настоящите съдебните заседатели. В 3-месечен срок трябва да бъдат избрани 7 заседатели с мандат 2021 г. – 2025 г.

Кандидатите трябва да отговарят на изискванията на Закона за съдебната власт. Всеки от тях трябва да е дееспособен български гражданин на възраст от 21 до 68 години, да има настоящ адрес в общината, да е завършил минимум средно образование, да не е осъждан за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията, да не страда от психични заболявания. Съдебен заседател не може да бъде лице, което е съдебен заседател в друг съд, общински съветник от съдебния район, за който е избран, което участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели, работи в съд, прокуратура, следствени органи, МВР или други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който е избран.

С провеждането на процедурата ще се ангажира 5-членна временна комисия, която ще се създаде на редовно заседание на ОбС в четвъртък.

На 26 ноември общинските съветници ще вземат също така решения по 9 докладни записки.

3 от тях касаят изменения на решения за издаване на разрешителни за водовземане на минерална вода, взети по-рано тази година. Исканата с докладна записка на кмета Калин Гелев промяна е в терминологията, във връзка с дефиницията за „водопровод” и „водопроводно отклонение”. Разрешителните би трябвало да се отнасят за водопроводни отклонения, а не за водопровод, заради което ще се направи корекция. Темата касае „Рила мегатур “ ООД и „ЛУЧ – 91“ ЕООД със седалище София. Първата е представлявана от управителите Борислав Богданов и Иван Илчев, а втората само от Иван Илчев.

Изменение ще претърпи и разрешително за водовземане от минерални води и на „СБР Сапарева баня” АД. Ще се променят целите на водовземане в разрешителното, както е пожелано от дружеството. Целта е разделянето на ползваните водни количества към балнеологични и рекреационни съоръжения.

С друга докладна се иска съгласието  на местния парламент да се учреди право на надстрояване без провеждане на търг или конкурс, по пазарна цена, определена от лицензиран оценител, с разгъната застроена площ 130 кв.м върху недвижим имот – частна общинска собственост, на Ивайло и Атанас Диневи. Мястото е в курортния град, представлява парцел за търговски комплекс и обществено обслужване.

Местният парламент ще трябва да приеме и изменение и допълнение на Наредбата за реда и условията за отглеждане на животни в населените места на общината. Това се налага заради изменения в закона и наредбата за ветеринарномедицинските изисквания към животинските обекти.

Има и докладна за приемане на предложения за осъществяване на дейността на читалищата за 2021 г. Предложено е и вземане на решение за провеждането на открит конкурс за възлагане на добив /сеч, извоз и рампиране/ на дървесина в общински горски територии.

RELATED ARTICLES

Most Popular