Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаОбС-Дупница остава в сегашния състав, КАС потвърди решението на избирателната комисия за...

ОбС-Дупница остава в сегашния състав, КАС потвърди решението на избирателната комисия за вота

Общинският съвет (ОбС) в Дупница остава в сегашния си състав. Това става ясно от решение на Кюстендилския административен съд(КАС) по жалбите за  оспорване на резултата от избора на общински съветници. На открито заседание на 27 ноември съдебен състав, включващ съдия Иван Демиревски, e потвърдил решението на Общинска избирателна комисия (ОИК)– Дупница, за вота на 29 октомври. Както е известно, производството по делото бе образувано по жалба на кандидатката за общинска съветничка от ПП „Ние идваме“ Ани Вакъвчиева и на Георги Градевски, в качеството му на пълномощник на ПП „Глас народен“, който е част от местния парламент.

Ани Вакъвчиева е изложила възражения за допуснати съществени нарушения на изборното законодателство, касаещи валидността на всички протоколи издадени от СИК, поради вписване на неверни обстоятелства в тях.

В жалбата на Георги Градевски са изложени подробни съображения за извършени съществени  нарушения на разпоредбите на изборното законодателство, които са довели до опорочаване волята на избирателите. Посочени са нарушения при отчитането на действителните и недействителни бюлетини и на получените преференции за кандидатите на партията в изрично изброени избирателни секции, както и др., подробно изброени нарушения на Изборния кодекс. И с двете жалби се иска отмяна на оспореното решение и обявяване на избора за общински съветници за недействителен, посочват от съда.

Според магистратите, административният акт на ОИК – Дупница, като краен резултат е законосъобразен. Съдът приема, че в случая не са допуснати нарушения, повлияли на съдържанието на оспорения акт, тъй като не са се отразили на крайния изборен резултат, се казва в мотивите на състава. В решението е записано още, че съдът намира  жалбата на ПП „Глас народен“ за неоснователна и недоказана, а проведеният избор за общински съветници в Дупница за действителен.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС в 7 – дневен срок.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular