Friday, May 3, 2024
HomeБизнесОбС-Сапарева баня даде минерална вода на още 5 фирми

ОбС-Сапарева баня даде минерална вода на още 5 фирми

  • Местният парламент разреши продажба на имот в Овчарци за 10 лв./кв. м

  • Николай Фарфаров алармира: Може да останем без средно училище, много от децата отиват да учат в Дупница

5 фирми от хотелиерския бранш ще ползват минерална вода в Сапарева баня, реши местният парламент. На първото си следваканционно заседание Общинският съвет даде право на прокарване и/или преминаване на водопроводно отклонение за минерална вода през общински имоти на „Рила турс хотелс“ ЕООД – Сапарева баня, с управител Здравка Попова, „Емали-2006“ – гр. Банкя, управлявана от Емилия Зарева, „Терма” ООД –   гр. Сапарева баня, представлявано от Кирил Крушев, „Омега Билд Корект” ЕООД – гр. София, представлявано от Васил Маргин – председателя на местния парламент, и „Лавър 2015” ЕООД. Последното дружество е собственик на къща за настаняване на туристи с външен басейн.

Общинските съветници дадоха минерална вода на още 5 фирми и запазиха маломерните паралелки в училището.

Местният парламент даде съгласието си и за продажба на недвижим имот – частна общинска собственост в село Овчарци. Теренът  се намира в м. Ридо и е с площ 1231 кв.м и за него ще бъде обявен публичан търг. Определена бе цена от 10 лв./кв. м и пазарна оценка за целия имот – 12 310 лв.

Адвокат Йорданка Божкова и съпругът й Станислав Божков получиха картбланш за строителството на 3-етажен хотел и бунгала в Сапарева баня. Теренът представлява земеделска земя и предстоипреотреждането му за неземеделски нужди, както и изготвяне на Подробен устройствен план (ПУП) – План за застрояване (ПЗ).

Николай Фарфаров (първият от ляво надясно) изрази опасения, че средното училище може да бъде загубено.

На сесията стана ясно, че в СУ “Христо Ботев” за тази учебна година ще има само две маломерни паралелки, а не три, както се очакваше. Паралелките с по-малко ученици са в девети клас. Общинският съвет разреши 9-и „а” клас (специалност “Екскурзоводско обслужване”, професия “Екскурзовод”) и 9-и „б” клас (специалност “Организация на хотелиерството”, професия “Хотелиер”) да се запазят, въпреки че учениците са под определения минимум от 18. В първата паралелка учениците са 16, а във втората – 17. Докладната за сформиране на маломерна паралелка от 17 ученици в 8-и клас (специалност “Организация на хотелиерството”, професия “Хотелиер”) бе оттеглена от кмета Калин Гелев. Причината е записан още един ученик, с което се достига определената минимална бройка.

При приемането на предложението общинският съветник от БСП Николай Фарфаров алармира за опасността Сапарева баня да остане без средно училище. В средното училище има проблем и родителите и учителите трябва да обединят усилия, за да остават децата да учат тук. Трябва да се постъпи най-отговорно, защото децата ще намаляват и в един момент Сапарева баня няма да има средно училище. Една част от децата ходят да учат в Дупница не защото образованието там е по-добро, а защото се чувстват по-свободни. Образованието тук е по-добро, каза Фарфаров.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular