Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаОбС- Сапарева баня решава за ВиК Асоциацията

ОбС- Сапарева баня решава за ВиК Асоциацията

Дупничани се стягат за протест

Проекторешението на Министерския съвет за одобряване на проекта на новия Закон за водоснабдяването и канализацията ще обсъждат общинските съветници в Сапарева баня извънредно заседание. Припомняме, че законът задължава ВиК дружествата в страната да се консолидират, т. е.  местните ВиК дружества да се присъединят към Асоциацията по В и К в област Кюстендил.

Както е известно, община Сапарева баня е единствената община в областта, която не е член на  асоциацията. В края на 2020 г., когато бяха подготвени промените в Закона за водоснабдяването и канализацията сапаревобанци остро се противопоставиха на присъединяването и запазиха дружество „В и К -Паничище” като оператор на територията на общината. Мотиви им бяха, че с присъединяването цената на водата значително ще се увеличи и  почти изцяло подменената водопроводна мрежа, заради което няма нужда от сериозни инвестиции в сектора, каквито се обещаваха. Известно е също, че заради лошото качество на услугите присъединили се общини като Дупница, Рила, Кочериново и Бобошево също искаха да прекратят членството си в А В и К – Кюстендил. Общинският съвет в Сапарева баня ще разгледа проекта за решение на извънредно заседание, което ще се проведе на 13 декември от 8.30 часа.

Припомняме, че само преди няколко дни кметът на Община Сапарева баня Калин Гелев, заедно с кметовете на още 14 общини, в които има общински ВиК дружества, се обявиха против окрупняването на сектора и присъединяването им към държавните ВиК оператори. “Категорично възразяваме срещу предложението за задължително законово окрупняване на общинските ВиК оператори. Това означава унищожаване на общинските ВиК дружества, повишаване цената на водата и чувствително намаляване на инвестициите във ВиК инфраструктурата в общините ни”, заяви след срещата Гелев. Градоначалникът вече изпрати своето отрицателно становище  и предложения до НСОРБ.

Междувременно в социалните групи на Дупница се организира протест срещу ликвидирането на ВиК дружеството и поскъпването на водата. Той е планиран за петък, от 10.00 часа, на площад „Свобода”. Организатори на събитието са „Промяна Дупница”. Те ще настояват да получат отговори за състоянието на общинското дружество, цената на водата и присъединяването му към „Кюстендилска вода”.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular