Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаОбучават 71 безработни от Дупнишко за социални асистенти, болногледачи и помощник-възпитатели

Обучават 71 безработни от Дупнишко за социални асистенти, болногледачи и помощник-възпитатели

71 безработни лица от регион Дупница, регистрирани в Бюрото по труда, ще бъдат обучени за придобиване на част от професия: „Болногледач“, „Помощник-възпитател“ и „Социален асистент“. Това е възможно чрез новия проект на КНСБ „Нови умения – нови възможности“, който започна в Дупница. Договорът вече е подписан със социалното министерство. Проектът е насочен към развитие на човешкия капитал за по-бърза адаптация във връзка с развитието на пазара на труда, което от своя страна е свързано с трансформация на работните места, което изисква нови умения, нови компетентности, преквалификация.

Предвиждаме да бъдат обучени помощник-възпитатели в три детски градини в община Дупница и в детски градини в Бобов дол. За професията „Болногледач“ ще бъдат обучени 13 лица в болницата в Дупница и още 13 души в град Рила в Центъра за хора с увреждания. Лицата, които ще се обучават за социални асистенти, ще бъдат само в една група в Дупница. Всички, които ще се обучават, ще получават по 10 лева стипендия за всеки присъствен ден. Това са около 300 часа в рамките на три месеца. След завършване на курсовете най-добрите – около 10%, ще бъдат назначени на трудов договор, ще получават минимална работна заплата, както и всички допълнителни възнаграждения, регламентирани в Кодекса на труда, като това ще се счита за трудов и осигурителен стаж”, каза за Радио Благоевград Тодорка Дамянова, координатор на КНСБ за Дупница.

“Заявленията за включване в проекта се подават в Бюрото по труда в Дупница, тъй като оттам ще предоставят набор от хора, от които ние ще направим подбор и ще приемем за обучение. Заявления могат да се подават и във филиала в Бобов дол и в Кочериново за желаещите от община Рила“, допълни Дамянова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular