Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградОбходен маршрут за автомобилите през почивните дни заради събора "Пирин пее"

Обходен маршрут за автомобилите през почивните дни заради събора “Пирин пее”

Временна организация на движението ще бъде въведена през почивните дни между Симитли и Разлог в района на местността Предел. Това бе съобщено на пресконференция в Областна администрация – Благоевград, свързана с провеждането на Националния събор на народното творчество “Пирин пее”. Шестнадесетото издание на “Пирин пее” се провежда под патронажа на президента Румен Радев, посочи областният управител на Благоевград Валери Сарандев. Очаква се съборът, който тази година отбелязва 60 години от първото си издание, да събере повече от 1500 участници от всички 14 общини на територията на областта, както и гостуващи състави от цялата страна. Предвид мащаба на събора се въвежда временна организация на движението на 30 и 31 юли, каза на пресконференцията Сергей Алексов – началник сектор “Пътна полиция” към Областната дирекция на МВР (ОДМВР) в Благоевград.
Движението на леки и лекотоварни автомобили ще бъде спряно в 7:00 часа на 30 юли по път II-19 в района на провеждане на събора в местността Предел. Преминаването ще се осъществява по обходен маршрут , който е сигнализира, това е старият път през самата местност, посочи Алексов. Тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани на място и ще бъдат ескортирани с полицейски автомобили през главния път, с цел да се осигури безопасността на участниците в мероприятието.
Изградени са три контролно-пропускателни пункта за преминаване на участниците и гостите на мероприятието, определени са паркингите на място.
Движението по обходния маршрут ще се осъществява в събота (30 юли) до края на събитието, което ориентировъчно е около 23:00 часа, посочи Алексов. В неделя (31 юли), отново в 7:00 часа, преминаването на леки и лекотоварни автомобили през път II-19 в района на събора ще бъде преустановено и пренасочвано по обходния маршрут до приключване на мероприятието в късния следобед.
От община Разлог е извършено разширяване и почистване на обходния път, който е горски, каза временно изпълняващият длъжността кмет на община Разлог инж. Венцислав Гърменов. Отделно е осигурено обливане на пътя с вода през два часа с водоноски, тъй като се получава запрашаване, каза още инж. Гърменов.
Предприети са мерки и за засилено полицейско присъствие по време на една от най-масовите прояви в областта, на място ще дежурят и два противопожарни екипа с два автомобила. Има готовност за реакция на екипи от пожарните служи в Разлог, Банско и Благоевград.
Програмата и в двата дни на събора започва от 10:00 часа, предвидени са три сцени за представяне на народното творчество, както и голяма сцена, на която в събота от 19:30 часа ще има голям концерт, посветен на годишнината на събора.
Съборът продължава на 31 юли (неделя) с представяне на фолклорни състави и изпълнители. Традиционно се организират и честванията, посветени на Илинденско – Преображенското въстание и на Кресненско – Разложкото въстание. В тази връзка с неделя от 11:00 часа ще се извърши тържествен ритуал пред паметника на Илинденско – Преображенското въстание в местността Предел. Заключителният галаконцерт, на който се очаква да присъства и президентът Румен Радев, е от 12:30 часа на главата сцена на събора.
На събитието са поканени и представителите на Министерския съвет, евродепутати, народни представители от Първи МИР – Благоевград, областни управители на съседни общини, каза областният управител на Благоевград Валери Сарандев. На събора ще бъдат и всички кметове на 14-те общини в областта, както и зам.-кметовете с ресор “Култура”.
Основни организатори на юбилейния събор са Областна администрация – Благоевград и Община Разлог. Съдействие са оказали всички общини на територията на областта.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular