Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаОбщината започва приема на заявления за финансиране от Фонда за местни инициативи...

Общината започва приема на заявления за финансиране от Фонда за местни инициативи в Дупница

Общината започва приема на заявления за финансиране от Фонда за подкрепа на местни инициативи в Дупница, съобщи на пресконференция председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов. Документи могат да подават сдружения и организации с нестопанска цел, всяко от които може да кандидатства за сума от 3 000 лева. Приоритет и тази година ще имат предложения, свързани с инфраструктурата, културата и образованието. „Използвайте възможността да си облагородите околоблоковите пространства, можете да си направите градинка, да си наемете градинар, да озелените, да засадите дръвчета. Читалищата и оркестрите могат да организират някакъв фестивал, тържество или друго мероприятие, училищата – да направят зелена класна стая, както миналата година направиха в село Самораново, или нещо подобно. Всяко добро предложение ще бъде финансирано”, апелира Костадин Костадинов. ОбС шефът отново подчерта, че инициативата е много подходяща за етажните собствености, както и че кандидатстването не е сложно. Идеята се описва, като се посочва и количествено-стойностна сметка, и документите се подават в деловодството на общината. Има и формуляри, които могат да се вземат от деловодството на общината и Общинския съвет. Срокът, в който могат да се внасят заявления, ще бъде едномесечен.

Костадинов призова дупничани да участват по-активно с инициативи и с оглед инфлацията и голямата икономическа криза, заради което финансите на общината са в критично състояние и може да се наложи редуциране на капиталовата програма.

Стана ясно още, че вече има едно внесено предложение. Общата сума на фонда и тази година е 30 000 лева, които са заложени в бюджета на общината.

Известно е, че чрез фонда, създаден по инициатива на Костадин Костадинов, миналата година бяха реализирани 8 предложения. Облагородени бяха пространствата около два блока – в жилищните квартали „Бистрица” и „Южен”, читалището в село Джерман обнови своя зала,  училището в Самораново изгради зелена класна стая в двора си, детска градина ”Калина” закупи помпа за поливане на двора, на детската градина,  Сдружение ФТА „Дупница-2000“ закупи народни носии.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular