Saturday, May 11, 2024
HomeРегионБлагоевградОбщина Благоевград върви към нови избори за кмет

Община Благоевград върви към нови избори за кмет

Благоевград върви към нови избори за кмет на общината. Това стана ясно след произнасянето  на тричленен състав на Върховния административен съд, който остави в сила решението на Административния съд в Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета Румен Томов.

В края на януари административният съд в Благоевград излезе с решение за прекратяване на пълномощията на кмета, с аргументите, че Румен Томов не е спазил сроковете за заличаване на фирмата, на която е бил едноличен собственик, както и че не е уведомил институциите  за предприетите  по закон действия.  Преди да се стигне до делото, такова искане бе депозирано и в Общинската избирателна комисия, която  отказа да прекрати правомощията на градочаналника.

С днешното си решение ВАС остава в сила решението на съдиите в Благоевград и отменя решението на ОИК. Мартин Бусаров, председател на ОИК-Благоевград заяви за БНР: “ОИК ще трябва да се събере на заседание и да подложи на гласуване проект за решение, съответно с мотивната част на решението на Върховния административен съд”. Запитан може ли гласуването да бъде различно от решението на ВАС, Бусаров обясни:

“Може да не се събере необходимото мнозинство за произнасяне на решение, с което да бъде прекратен мандата, предсрочно, на г-н Томов, но аз вярвам в разума на колегите и мисля, че ще изпълним съдебното решение”

Кметът Румен Томов, чиито правомощия са прекратени от съда, не беше открит за коментар,  но преди време заяви, че е готов отново да отиде на избори. /БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular