Thursday, May 2, 2024
HomeРегионГоце ДелчевОбщина Гърмен оптимизира бюджета си, за да премахне таксите за детските градини

Община Гърмен оптимизира бюджета си, за да премахне таксите за детските градини

Община Гърмен оптимизира бюджета си, за да премахне таксите за детските градини, каза в интервю за БТА новият кмет Феим Иса. Решението ми е породено от това, че има хора в общината, които не могат да си позволят тези такси, особено когато имат по две-три деца, тогава сумата става 120 лева, посочи кметът на Гърмен. Това е начин да се борим с демографските проблеми, а и да се опитваме да задържим младите хора, като им осигурим по-добри условия при нас, допълни той.
В момента таксата за детските градини е около 40 лева месечно. Предложението тя да отпадне е за всичките шест детски градини в общината, които се посещават от близо шестстотин деца. Предстои предложението да бъде разгледано и гласувано на сесия на Общинския съвет.
За да се компенсират средствата в бюджета след премахване на таксите за детските градини, ще бъдат оптимизирани разходите. Вече са предприети действия в тази посока, като предстои да се отложат разходи, свързани с чествания на празници в община Гърмен.
До момента общинският кмет е намалил заплатата си с 400 лева. Смятам, че не може кметът на общината да получава максималния размер на заплатата, която му позволява законът, а в същото време неговите служители да бъдат с минимални работни заплати, каза още Феим Иса. Той допълни, че предстои да се откаже и от представителните разходи, които са в размер на десет хиляди лева, с което ще се осигурят средства за детските градини в общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular