Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилОбщина Кюстендил и фестивалът Ritual Gatherings проучват с анкета местната културна екосистема

Община Кюстендил и фестивалът Ritual Gatherings проучват с анкета местната културна екосистема

Анкета за проучване на местната културна екосистема започват община Кюстендил и фестивалът Ritual Gatherings, съобщиха от пресцентъра на община Кюстендил. Проучването е във връзка с изпълнението на проект „Ritual Gatherings: Традиционни ритуали и интерактивно съвременно изкуство – механизми за изграждане на общности и постигане на устойчиви културни екосистеми”. По този повод ще се състоят проучвания и събития на териториите на общините Кюстендил, Троян и Шумен, които са партньори по проекта.
Анкетата цели да проучи местните публики на културни събития и да идентифицира техните желания, предпочитания, честота и вид на посещавани мероприятия, както и мотивацията за посещаване на културни събития. Направени ще бъдат и проучвания за местното културно и фолклорно наследство, в частност специфичните ритуали и традиции в община Кюстендил, тяхното опазване, развиване и популяризиране чрез интерактивни методи.
Предстои да бъде създаден и архив с регионални ритуали и обичаи, за съхранение на специфичните живи традиции или съживяването на забравени. Като резултат ще бъде изготвен дигитален културен профил и инфографика на община Кюстендил, на база на която ще бъде направена стратегия за привличане и ангажиране на съществуваща и нова публика.
Ritual Gatherings e интердисциплинарен културен проект, състоящ се от серия регионални събития в общините Кюстендил, Троян и Шумен през месец май, последвани от ежегодния културен фестивал Ritual Gatherings на плаж Камчия, който през 2022-ра ще се състои в пет дни – от 28 юни до 3 юли.
Концепцията на Ritual Gatherings включва: природа, музика, храна, изкуство и ритуали, чрез които изследва понятията за ценности и идентичност през призмата на актуални социални, културни, икономически и екологични промени и проблеми, обясниха от общината.
Проектът се изпълнява с финансова подкрепа в размер на 199 984 евро, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Той е част от оперативна програма “Културно предприемачество, наследство и сътрудничество”.

RELATED ARTICLES

Most Popular