Friday, May 3, 2024
HomeРегионСапарева баняОбщина Сапарева баня кандидатства с проект за патронажна грижа, иска 52 416...

Община Сапарева баня кандидатства с проект за патронажна грижа, иска 52 416 лв.

Патронажна грижа ще предоставят на нуждаещите в Сапарева баня. За да предоставя услугата, общината ще кандидатства за безвъзмездно финанасиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” с проект „Патронажна грижа+“. Целта е да се осигури подкрепа чрез предоставяне на патронажни грижи за възрастни хора и лица с увреждания чрез услуги в домашна среда, както и подкрепа за адаптиране на социалните услуги. Това са делегирани от държавата дейности в отговор на безпрецедентните предизвикателства, свързани с разпространението на COVID-19.

Ако проектът получи одобрение, на Сапарева баня ще бъдат осигурени средства за предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги за нуждаещи се лица с увреждания и възрастни хора и на психологическа подкрепа и консултиране, както и за доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, вкл. лекарства (закупени със средства на потребителите), заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите), транспорт на персонала, предоставящ патронажна грижа, от/до домовете на лицата.

Допустими целеви групи по проекта са: служители в структури на публичната администрация на национално и местно ниво, вкл. предоставящи социални и здравни услуги; служители на доставчици на социални услуги; потребители на социални услуги, делегирани от държавата дейности; хора с увреждания, възрастни хора в невъзможност от самообслужване, лица над 54 г., други уязвими групи, вкл. лица, поставени под карантина във връзка с COVID-19, лица от рисковите групи за заразяване с COVID-19.

Броят на потребителите, които следва да бъдат включени в дейностите по направление „Патронажна грижа“, е 26 души.  Услугата ще се предоставя 12 месеца. За община Сапарева баня е определен бюджет в размер 52 416 лв., 100% безвъзмездна финансова помощ.

Кандидатстването ще бъде възможно, ако разреши Общинският съвет. Докладната записка е включена в дневния ред на заседанието на местния парламент на 24 юни (четвъртък).

 Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular