Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаОбщинските дружества в Дупница отчетоха 9-месечието: „Ученическо хранене”, ВиК и „Дупница транс” закъсаха

Общинските дружества в Дупница отчетоха 9-месечието: „Ученическо хранене”, ВиК и „Дупница транс” закъсаха

Болницата с 523 000 лв. счетоводна печалба, приходите на ГУМ са 274 000 лв.

Общинските дружества „Ученическо хранене”, „ВиК-Дупница” и „Дупница транс” в Дупница продължават да закъсват. Най-драматично е състоянието на „Ученическо хранене” и „ВиК-Дупница”, каза пред представители на медиите председателят на Общинския съвет Костадин Костадинов.
Справка за финансовите резултати на дружествата за първите 9 месеца на тази година показва, че задълженията на „Ученическо хранене” са около 70 000 лв. при загуба от 40 000 лв. за 2020 г. „Почти през цялата минала година „Ученическо хранене” не работи и положението беше тежко, но сега е още по-лошо. Обемът на работата намаля. Дружеството продава под 200 обяда – вместо 1000. Закуските, които продава, са под 200. Персоналът е на работа, изплащат се заплати, много негативно се отрази поскъпването на тока. Преди увеличението за ток отиваха по 2600 лв., а последната фактура е за 4700 лв. Търсим решение. Предстои ни работна среща с представители на дружеството и зам.-кмета по икономическите дейности Олга Китанова, ще имаме решение”, отбеляза Костадинов.
Загубата във „ВиК-Дупница” за 9-месечието е в размер на 200 000 лв., където сметката за тока за октомври е близо 50 000 лв. при досегашните 25 000 лв. месечно.
На загуба е и „Дупница транс”, чието състояние председателят определи като латентно. Тази година дружеството, което бе създадено при реализирането на проекта за интегриран градски транспорт, е натрупало около 7000 лв. загуби. Стана ясно, че в общината обмислят промяна в маршрута на разкритата по проекта нова автобусна линия №5, която не се ползва и не можа да се утвърди. Това обаче може да се случи, след като изтече срокът на проекта.
„Догодина изтича срокът на проекта. Тогава ще се промени изцяло концепцията на линия №5. Изумен съм, не мога да разбера защо цял квартал – живеещите в социалните жилища и на „Подина”, не иска да ползва тези автобуси, те са нови, отоплени. Още при самото стартиране знаехме, че има риск от загуба, но целта ни беше да осигурим финансиране за преасфалтиране на улиците”, обясни Костадинов.
„Добрата новина е от болницата. Те имат счетоводна печалба от 523 000 лв. Задълженията към края на септември са 1 325 000 лв., а при постъпването на прокуриста Жайгарова преди 3 години сумата беше 2,4 млн. лв. Това, което ми тежи за болницата, е, че там не всички звена отговарят на изискванията на 21-ви век. Драмата е, че болницата няма достатъчно персонал. Там има отделения, които не работят”, коментира шефът на местния парламент.
ГУМ-Дупница продължава да е на печалба. Въпреки затварянията заради пандемията приходите до края на септември са 274 000 лв. срещу 261 000 лв. за същия период на миналата година. Отчетената печалба е 65 000 лв. при 59 500 лв. за 2020 г. Както писахме, 60 000 лв. ще бъдат внесени за общината.

RELATED ARTICLES

Most Popular