Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилОбщо 9 403 проверки са извършили през годината от РДГ в Кюстендил

Общо 9 403 проверки са извършили през годината от РДГ в Кюстендил

Общо 9 403 проверки са извършили през годината служителите на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Кюстендил, по контрола и опазването на горските територии, съобщи на пресконференция днес директорът на РДГ Здравчо Тодоров. Проверките са обхванали обекти за складиране, преработка и търговия с дървесина, както и такива за добив на дървесина.
През годината са били издадени общо 3 741 позволителни за сеч. Постъпилите жалби, сигнали и заявления за извършвани незаконни дейности в горските територии в обхвата на двете области Кюстендил и Перник, са 80 на брой. От тях голяма част са за разрушени черни пътища, следствие на извършвания транспорт на добита дървесина и незаконна сеч. Подавани са и жалби относно нанесени щети от дивеча на насаждения от земеделски култури, уточти директорът на РДГ.
„През годината е установено затихване на нападението от върхов корояд по иглолистните видове“, каза Тодоров. Той уточни, че пикът на заболяването е било констатирано през 2017 и 2018 година.
През годината на територията на дирекцията са възникнали 44 пожара, при които са били засегнати 7855 дка горски територии. Пожарите са възникнали в вследствие на нерегламентирано запалване на растителни отпадъци в земеделски земи в близост до горски територии.
За последните 10 години най-голям е делът на умишлените пожари – 187, сочи статистиката на РДГ. /БНР
RELATED ARTICLES

Most Popular