Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаОвчарци отбелязва Сирни Заговезни!

Овчарци отбелязва Сирни Заговезни!

ФА “Горнопокска песен” и НЧ “Пробуда 1923” поискаха прошка от Костадин Кацарски, най възрастния член на ансамбъла

Фолклорен ансамбъл “Горнопокска песен” и председателят на НЧ”Пробуда 1923″ село Овчарци Стойне Кацарски, поискаха прошка от най-възрастният член на ансамбъла Костадин Кацарски.

Олеква ти,когато си простил!

Олеква ти,когато ти прощават!

Човекът на Земята все греши…

единствен Бог- безгрешен ни прощава!

Прошка, Поклади или Прощална неделя се чества 7 седмици преди Великден. В деня след Сирни заговезни започват великденските пости, които тази година ще продължат до 2 май.

По традиция днес младите семейства отиват на гости на своите родители, кръстници, по-възрастни роднини, както и при кумовете. Младите искат прошка на по-възрастните с думата „Прощавай…“, а те им отговарят – „Простено да ти е, от мене и от Бога.”Днес се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве.

После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се нарича и Поклади. Един от най-обичаните ритуали от децата е обичаят „амкане“ или „хамкане“. Той се прави след вечеря. За да се изпълни ритуалът е необходимо да се свари яйце, което се връзва на конопен конец, той се залюлява над трапезата и децата посягат с отворена уста, за да го хванат. Който захапе яйцето с уста, той ще е най-здрав, припомнят старите традиции от Народно читалище ” Пробуда 1923″ с. Овчарци. От своята ФБ-страница планинското село припомни с фотоси  отбелязването на Сирни Заговезни през изминалата година.

RELATED ARTICLES

Most Popular