Friday, May 3, 2024
HomeРегионГоце ДелчевОгнен ад в Скребатно! Изгоря кметството, Даниела Пидева: Падаха стени, дано архивът...

Огнен ад в Скребатно! Изгоря кметството, Даниела Пидева: Падаха стени, дано архивът да е оцелял

  • Сградата е на почти 100 години, търсят се причините за възникването на пожара

 

Сградата на кметството в гърменското село Скребатно стана на пепел след адски пожар през нощта, засегнато е и читалището. Огънят е избухнал около 2 часа сутринта, съобщи кметът на селото Даниела Пидева. По последна информация пожарът в читалище „Христо Ботев“ в село Скребатно е потушен.

Пидева обясни, че огнеборците са бутнали и част от стените на сградата, тъй като са били опасни. Освен кметството в пламналата сграда се помещават и местното читалище и бившият пенсионерски клуб. По думите на Пидева зданието е много старо. Към момента на избухването на пожара нямало никого вътре в него или около него. „Падаха стени“, обясни тя. Пидева сподели, че регистрите на селото се пазят в метална каса в кметството и се надява те да са оцелели. Кметицата уточни, че в сградата на кметството се отопляват с климатици. Сградата, в която се помещават кметството и читалището, е на 100 години.

 

Няколко екипа на пожарната в Гоце Делчев се бориха с огнената стихия. Пътят от и за селото е почистен и опесъчен, така че няма проблем с придвижването на пожарните автомобили. На този етап причините за пожара остават неизяснени. Предполага се, че огънят се е възпламенил вследствие на повреда в отоплителен уред. Стойността на нанесените материални щети също е в процес на установяване. Ясновидката Василка Анакиева от кюстендилското село Граница се свърза с в. „Вяра” във връзка с пожара, изпепелил сградите на кметството и читалището в центъра на село Скребатно. “Причината за пожара е късо съединение в електроуред, намиращ се в читалището. Това ми се яви, затова няма нужда да бъдат търсени от разследващите други причини. Жалко е за случилото се”, заяви Анакиева.

RELATED ARTICLES

Most Popular