Friday, May 3, 2024
HomeРегионБанскоОколо 30 000 души защитиха мечката от Белица, още няма разрешение за...

Около 30 000 души защитиха мечката от Белица, още няма разрешение за отстрел

  • Нападнатата жена се възстановява, гъбарите отново плъзнаха в гората

  • Експерти ще учат местните да съжителстват с дивите животни

Около 30 000 подписа в две петиции в интернет бяха събрани до неделя следобед срещу предложението на кмета на Белица да се отстреля дивата мечка, която нападна жена в гората над града. Според инициаторите на подписката хората отдавна са прекрачили прага на допустимото отношение към животните, а в конкретния случай най-вероятно ставало дума за мечка, която има малки и се е почувствала застрашена.

В първата петиция, инициирана от Ралица Димитрова, 27 670 души изказаха подкрепа към дивото животно. В нея са се подписали и българи, живеещи в чужбина, като част от мотивите на хората са: “Мечката няма вина”, “Всеки има право на живот. Това е диво животно, в чийто хабитат навлизаме все по-агресивно. Случват се инциденти, но не трябва да разрешаваме тези проблеми с убийства”, “Обичам животните и природата. Подписвам, защото ми омръзна да гледам как ние, хората, унищожаваме всичко красиво и природно. Подписвам се, защото мечката не е виновна – тя е била в дома си и се е почувствала застрашена”.

В друга петиция, публикувана от Цветелина Иванова, имаше 3012 подписа. “Да се убива мечка, която се е защитавала, когато са навлезли в територията й, е жестоко, неправилно и против природата. Човекът и без това е стеснил хабитатите на дивите животни, обрича ги на глад и изолация, а и иска безразборно да влиза там. Оставете мечките и другите диви животни да живеят спокойно”, пише Антония Георгиева от Лясковец. Здравка Паскова от Ихтиман обясни подкрепата си за мечката от Белица така: “Мечката не би нападнала без причина, според мен е провокирана. Местните хора прекрасно знаят, че във въпросния горски район живеят мечки. Избора са направили сами и би следвало да носят отговорност за последиците.
Горите са на дивите животни! Не е редно хората да превземат всичко. Мечката не заслужава да загуби живота си! Подобно деяние е нередно и недопустимо! В крайна сметка в гората живеят още мечки. Всички ли ще избием?
В подобни случаи се срамувам, че съм човек!”.

Все още няма разрешение за отстрел на мечката, която нападна жена в гората над Белица. Продължава и процедурата, в края на която, ако експертите преценят, че е нужно, министърът на земеделието трябва да издаде заповед за отстрел.
В Белица чакат разрешение за отстрел на дивото животно. В градчето се опасяват, че се губи ценно време, в което мечката може да се скрие дълбоко в гората. “Мечката не е хваната и не е вързана на място и да чакаме да натиснем спусъка, ние чакаме разрешение да можем да я търсим, но всички сами предполагаме, че диво животно, особено в момента, е избягало далече в гората, но пък практиката показва, че когато се успокои положението, тя се връща обратно надолу”, заяви кметът на Белица Радослав Ревански.
Без отговор остава въпросът как при евентуално разрешение ще се разпознае коя мечка е извършила нападението, за да бъде отстреляна, при положение че гората над Белица е обитавана от десетки такива животни.
Кметството в Белица организира в понеделник среща с населението, на която експерти ще обясняват как да съжителстват с дивите животни в гората и как да се предпазват.
Междувременно въпреки инцидента берачи на гъби отново тръгнаха в гората.
“Гладът е по-силен от страха, хората отиват в гората не защото им се ходи, те отиват да си изкарат прехраната и дори мъжът на пострадалата жена отново е в гората и каза: Кмете, няма кой да ми гледа децата, аз трябва да работя”, обясни кметът на Белица.
Припомняме, 33-годишната Васка бе нападната от мечка, докато брала гъби близо до Парка за танцуващи мечки, на около 200 метра от пътя. Тя била с бебе на гърба, когато мечката я нападнала. Жената се отървала жива благодарение на съпруга си Мариян, който с викове успял да прогони дивото животно.

За късмет мечката не е успяла да засегне жизненоважни органи и жената бе спасена в разложката болница.
Тя е в добро състояние и се възстановява бързо.

“Запазването на спокойствие е най-добрата реакция, ако в гората срещнем мечка, казват специалистите. “Животните не нападат, без да са провокирани. Така че човек трябва да запази спокойствие, да се отдръпне настрана, бавно, без да отделя поглед от животното, и лека-полека да напусне неговото лично пространство”, заяви Калина Вълчинкова, гледач в Парка за танцуващи мечки.

RELATED ARTICLES

Most Popular