Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаОлелия в заседателната зала на ОбС Дупница!

Олелия в заседателната зала на ОбС Дупница!

  • Касиерка на „Ученическо хранене” скочи да брани авторитета на дружеството, съветници ядоха за качествен контрол

  • Общината им прибирала наеми с обяснението, че доброволно дадени пари не се връщат 

Истинска олелия в заседателната зала на Общинския съвет в Дупница успя да вдигне касиерката на общинското дружество „Ученическо хранене” Катя Василева. Тя връхлетя вътре и вдигна на крак председателя на ОбС Костадин Костадинов и местните парламентаристи. Причината за реакцията й бе изказване на съветника от „Глас народен” Георги Градевски, който се обяви против предложеното увеличение на заплатата на управителя на дружеството Христо Пигов. Като мотив той изтъкна, че „Ученическо хранене” не акумулира печалба и не разгръща достатъчно потенциала си за привличане на допълнителни приходи, уточнявайки, че там има още какво да се изисква като работа.

Отправените критики от микрофона на заседателната зала, вероятно са отприщили бурните реакции на касиера в дружеството Катя Василева. Тя буквално влетя с термо кутия и топла храна в ръце, като влезе в словесен спор с председателя на ОбС Костадин Костадинов. Служителката бе разгневена от факта,  че не може изкаже мнението си по време сесията и да защити позициите на общинското дружество.

Exif_JPEG_420

Василева на няколко пъти изтъкна, че е дошла не за да се бори за по-висока заплата на управителя Хр. Пигов, а за да защити доброто име на мястото, в което работи.

„Ако искате оставете управителя и без заплата. Проблемът е, че удряте по нас и го правите за сметка на другата частна фирма. При нас работят 25 човека и не е правилно така да се нападат хората. Г-н Градевски го каня да дойде един-два дена и да види как се работи при нас. Не може така да се говори за „Ученическо хранене” и ние постоянно да носим негативите на другата фирма. Тук не става въпрос за заплати, а за постоянния упрек, че храната е некачествена. Елате и вижте дали храната е некачествена”, призова общинските съветници Катя Василева.

За да демонстрира нагледно предимствата на предлаганата храна, Василева раздаде на присъстващите в залата порции от приготвеното меню за същия ден. То включваше пици, гювеч със свинско месо и картофи, руло „Стефани” с гарнитура и десерти.

„Нека да дегустират всички и да кажат дали храната ни е некачествена”, настояваше през сълзи Катя Василева.

На въпрос защо към отчетените фактури има и такива на храни с имитационни продукти, служителката на „Ученическо хранене” бе категорична, че всеки ден дружеството се проверява от Агенция по храните и РЗИ.

„Елате да видите в протоколите дали има нещо нередно. Елате на място и проверете”, настояваше Василева. Тя обясни присъствието на тези фактури с факта, че дружеството предлага храна и външни лица, между които и пенсионери.

„Хората идват и си взимат кутии с храна. Ние правим кетъринг и имаме право да храним и външни лица. Имаме разрешително за това”, обоснова се финансистът в дружеството.

Exif_JPEG_420

Катя Василева съобщи, че в момента договори с „Ученическо хранене” имат дупнишките школа ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, ОУ „Евлоги Георгиев”, СЕУ” Паисий Хилендарски” и училищата в Самораново и Крайници. Всеки ден те получават обяд и закуска, като изхранването в  ОУ „Климент Охридски” изключва закуската на децата. Тя се предоставя от частна фирма.

Стана ясно още, че дружеството е спечелило съдебни дела по обжалвани тръжни процедури за изхранване на учениците в няколко дупнишки училища. Въпреки това те не са допуснати да осъществяват дейност. „Ние спечелихме делата, но въпреки това не работим там. Казаха, че няма да работят с нас. Защо тогава ние се явяваме на търгове? Само преди няколко дни управителят Христо Пигов ме помоля да подготвя документи за липса на задължения, за да участваме в такъв. Аз му отговорих, че повече няма да ги подготвям. За какво да го правя, след като училищата не ни допускат? И изведнъж съветници като г-н Градевски скачат срещу нас. Не мога да го приема. Хората ми са много обидени. От 5.30 часа са на работа. Храним около 350-400 деца на ден. В „Паисий Хилендарски” храним и около 30-ина пенсионери, които ден за ден си пишат купони и си взимат кутии с храна”, сподели Василева.

Тя даде да се разбере, че дейността на дружеството се саботира от директори на местни училища, които не ги допускат въпреки спечелените конкурси и намеквайки, че те обслужват интереси на частна фирма, с която имат сключени договори.

„Да кажат от Общината. Ние отидохме с нейни представители и те казаха, че няма да работят с нас. И това при условие, че си спечелихме търговете. За какво тогава да ходим на търгове? Да приготвяме документи, да участваме в процедури, после да печелим дела и накрая да не ни допускат”, сподели К. Василева, като даде за пример училищата в Яхиново, ОУ ”Христаки Павлович” и „Климент Охридски”, където не предоставят закуски.

Катя Василева оповести и обезпокоителните факти, че общинското дружество плаща ток и наем в училища, с които са в прекратени договорни взаимоотношения.

„Общината каза, че ще съдейства и не го направи. Ние плащаме ток в Яхиново, а ние там не работим. Плащаме и наеми. И знаете ли какво ни казаха от Общината? Доброволно дадени пари не се връщат. Те ни ги удържат. Плащаме наеми за Яхиново. И за „Христаки Павлович” се водят наеми. И сега мога да ви отведа и да видите, че ни се водят задължения. Когато аз се обаждам и питам защо, при положение, че сме подали официално писмо, че не работим и не дължим пари те ни отговарят, че доброволно дадени пари не се връщат. Питайте защо ние плащаме наеми, а госпожата от другата фирма ги храни. Попитайте дали дават за наеми и сметки. Още сега ви казвам, че през май няма да внеса наемите и нашите задължения, защото пък ние доброволно няма да ги внесем”, категорична бе Василева.

Тя настоява неправомерно удържаните пари да бъдат приспаднати, тъй като не се дължат средства за обекти, в които не се изхранват децата от тях.

В дегустацията и проверката на качеството на храната се включи общинският съветник от ГЕРБ Йордан Йорданов, който апетитно похапваше пица и гарантира, че е безупречна. Порциите от свинско с картофи опитаха общинските съветници Станислав Страшимиров и Слав Мантарков. Стоматологът от групата на ГЕРБ бе категоричен, че храната е изключително вкусна и би било грехота да остане. Детското меню огледаха и пробваха журналисти, които също останаха впечатлени от вкуса на приготвената и предлагана храна от общинското дружество „Ученическо хранене”.

RELATED ARTICLES

Most Popular