Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияОмбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора...

Омбудсманът сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция

  • Проверка констатира, че хората там живеят в изключително лоши условия

 

Омбудсманът Диана Ковачева сезира главния прокурор за 24 смъртни случая в дом за хора с деменция. Тя настоява в социалната институция в село Горско Косово да бъде направена проверка. През декември бе констатирано, че условията за живот там са изключително лоши.

Домът функционира от 30 години. През 2010-а една от служителките е отстранена заради злоупотреба с пари на един от обитателите на дома. Сигнали за мизерните условия там пък са подавани още от 2013 г.

„Към момента в дома са настанени 57 лица при капацитет 60 (мъже и жени). Голяма част от тях са на легло, повечето от тях са в кахексия и обездвижени“, пише в писмото си до главния прокурор доц. Ковачева. И още – в резултат на проверката и проведените разговори с лица, настанени в институцията, е установено наличие на системно неглижиране на техните потребности.

„Независимо че през 2013 г. е направена проверка на дома и са отправени препоръки към Министерството на труда и социалната политика и към кмета на община Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, в настоящата проверка констатациите са сходни“, пише още в сигнала.

Най-притеснителен, според обществения защитник, е фактът, че от началото на 2019 г. до момента на проверката има 24 смъртни случая в дома. „Като омбудсман считам, че това представлява голям процент от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им“, посочва Ковачева.

При проверката си експертите установяват лоши санитарно-битови условия и пренаселеност. В една стая спят 6 души, а близо 20 делят общ санитарен възел. Оказа се, че една от настанените в дома спи в коридора. От управата се оправдават с това, че тя има психични проблеми и не желае да спи в тесни помещения.

Омбудсманът е сезирала за случая кмета на общината инж. Пламен Чернев, доставчик на социалната услуга, и Министерството на труда и социалната политика. Министър Деница Сачева потвърди, че и подопечното й ведомство също ще извърши проверка на място./НОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular