Friday, May 3, 2024
HomeРегионБлагоевградОнкологичната болница в Благоевград вече работи без просрочия

Онкологичната болница в Благоевград вече работи без просрочия

Специализираната болница за лечение на онкологични заболявания в Благоевград, която е единствената в Югозападна България, е покрила дълговете си и вече функционира нормално и без притеснения. Това заяви в ефира на Радио Благоевград управителят д-р Теодор Велчев.

Към 31 декември 2020 година здравното заведение е имало натрупана загуба от 4,7 млн. лева. Следващата година сумата нараства с още 678 000 лева. Дълговете са към доставчици, основно на лекарства, като някои от фармацевтичните компании начисляват и солени лихви.

„През октомври 2022 година успяхме да вземем банков кредит в размер на 1,5 млн. лв., с който погасихме натрупаните задължения, а през април тази година влязохме в абсолютен финансов баланс и вече работим без никакви просрочия“, подчерта д-р Велчев.

Той допълни, че този успех е постигнат с усилията на целия екип, както и с помощта на Община Благоевград.

В момента болницата няма просрочия и работи спокойно като общинско дружество.

„Ние сме търговско дружество. Независимо дали ще сме общинска или държавна болница, приходите ни идват основно от НЗОК и от платени услуги. Общината пък подпомага от капиталовите си разходи за поддържане на сградния фонд на здравното заведение. Държавата ни съдейства в случаите, когато е необходимо за издаване на разрешителни и лицензи. За всичко останало се справяме сами“, допълни д-р Велчев.

В кадрово отношение болницата също стои стабилно.

„Не бих казал, че има липса на кадри. Напротив, за последната година и половина имаме назначени десет нови лекари и медицински сестри. Всички отделения са обезпечени кадрово. Когато встъпих в длъжност през ноември 2021 година, първото нещо, което направих, е да акредитираме нашата болница да стане база за допълнително обучение и специализация на млади лекари. Получихме от Министерството на здравеопазването петгодишна акредитация и в момента има колеги, които се обучават в различни направления като лъчетерапия, химиотерапия. Така че в това отношение също работим напълно спокойно“, увери управителят на благоевградската болница по онкология./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular