Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБлагоевградОпашки от коли по границата с Гърция след почивните дни по Гергьовден!...

Опашки от коли по границата с Гърция след почивните дни по Гергьовден! Шофьори чакаха между 40 минути и 2 часа

В Кресненското дефиле е въведено временно ограничение на скоростта до 50 км/ ч

Засилен бе трафикът към големите градове в последния от почивните дни след Гергьовден. Постове на пътна полиция регулираха движението.
Колона от автомобили имаше на влизане в България на граничен пункт “Кулата”. Там преминаването бе затруднено и според шофьори се е чакало около 2 часа. Около обяд в неделя от различни точки в Гърция на “Кулата” е имало струпване на стотици автомобили,което е и причината за тапата на пункта.
Граничните власти обясниха, че няма технически проблеми и преминаването на границата е по-бавно само заради интензивния трафик. Пътуващите обаче бяха на различно мнение.
“Работят само едно или две гишета, нямаме избор, трябва да чакаме. Знае се, че ще има трафик, събрани почивни дни, винаги е така, трябва да се мисли предварително, а не когато се съберат колите на границата”, възмущаваха се шофьори.
По-късно в неделя във фейсбук групата “Кулата-Промахон” пътуващи споделиха, че са минали границата сравнително бързо. “2 работещи гишета, минахме за 40 минути в посока България”, написа К. Белчева. Други шофьори път похвалиха организацията и споделиха, че изобщо не са чакали продължително време.
“Имаше опашка, но минахме за 20 минути”, споделиха други пътуващи.
Опашки на “Кулата” имаше и в събота, когато някои почиващи бяха решили да се приберат, за да избегнат задръстванията.
Заради падането на Ковид ограниченията прогнозите са за натоварен трафик през ГКПП “Кулата” всеки уикенд до края на септември.
Припомняме, в момента в Кресненското дефиле е въведено временно ограничение на скоростта до 50 километра в час и забрана за изпреварване в участък от 16 километра. До началото на активния летен сезон се предвижда забраната да стане постоянна. Над 11 000 автомобила на денонощие преминават през Кресненското дефиле, което го прави един от най-натоварените участъци в страната. По данни на “Пътна полиция” 70% от катастрофите в Кресненското дефиле са заради неправилно изпреварване и несъобразена скорост.
В момента в Кресненското дефиле са въведени временни ограничения, които ще останат в сила до месец юни, докато текат ремонтни дейности и такива по построяването на площадки. На тях тежкотоварните камиони ще отбиват, за да пропускат трафика.
“Оттук нататък на всеки километър ще има знак, който ще ни казва, че е забранено изпреварването в рамките на 16-те километра от Кресненското дефиле и ще има едни допълнителни табели за сигнализация, които ще ни казват, че изпреварването е забранено и че в оста на пътя има допълнителна маркировка и допълнителни физически разделители”, каза инж. Десислава Паунова, директор на Дирекция „Пътна безопасност и планиране” към АПИ.
Следващият етап от проекта за безопасно придвижване в Кресненското дефиле предвижда въвеждане на цялостно видеонаблюдение, което да следи за нарушения.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular