Friday, May 3, 2024
HomeНовиниБългарияОпитите за убийства са се увеличили с близо 50% за година

Опитите за убийства са се увеличили с близо 50% за година

Само една от всеки три кражби се разкрива

Само за година опитите за умишлени убийства са се увеличили с близо 50%. Това е записано в отчета на МВР за 2018 г. Причини за резкия скок не се посочват. Данните обаче са достатъчно красноречиви. През цялата 2017 г. в МВР са регистрирани 31 опита за убийство. В края на следващата година вече са 88.
Няма особена динамика в броя на довършените убийства. През 2017 г. те са 95, а през 2018 г. – 92. Преди няколко седмици МВР съобщи и друга притеснителна стряскаща статистика – за последните три години има 50% скок на убийствата на жени, извършени от съпрузи, партньори и близки роднини.

 

Тенденция

 

По традиция разкриваемостта при убийствата бележи висок процент. През 2018 г. са разкрити 95.7% от случаите, или 88 престъпления.
Не така обаче стоят нещата с най-масовите престъпления – кражбите. При тях полицията стига до извършителите в малко над 1/3 от случаите. Това значи, че две от три кражби остават неразкрити. През 2018 г. са регистрирани 35 860 кражби. Разкритите са 12 225. Основната част от кражбите са тези с взлом – 7482 случая. Тук резултатите с разкриваемостта са още по-зле – 15.1% от всички регистрирани.
Кражбите формират и най-големия дял от общия брой на престъпленията срещу собствеността. В тази графа са записани общо 45 хил. престъпления през 2018 г. – кражби и грабежи. При грабежите разкриваемостта е малко по-висока, но остава под 50%. За изминалата година са разкрити 589 грабежа, което е 46.7% от всички регистрирани.

 

Ако ви искат пари, не давайте

 

В друга проблемна област за МВР – телефонните измами – също няма сериозен напредък, макар да се отчита спад в общия брой на регистрираните престъпления със 17.2% спрямо 2017 г.
През миналата година на полицията е съобщено за общо 1095 телефонни измами. Разкритите са едва 201, или малко над 18%. Установени са 145 извършители (въртачи, контрольори и мулета) спрямо 148 за 2017 г.”, отчитат от МВР. МВР полага значителни усилия за противодействие на телефонните измами, включващи организационни, информационно-аналитични, оперативно-издирвателни и превантивни мероприятия. В цялата страна са проведени превантивни беседи с възрастни хора, разпространени са брошури и информационни материали. За повишаване осведомеността и бдителността на гражданите полицейски инспектори участват в радио- и телевизионни предавания. С превантивна насоченост се осъществява взаимодействие със служители по сигурността на банките, с електроразпределителните дружества и мобилните оператори в България”, пишат от полицията.
По последни данни на МВР за изминалите три години телефонните измамници са взели около 23 млн. лв. от жертвите си.

 

Източник: mediapool.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular