Sunday, May 12, 2024
HomeАктуално от днесОсветиха бойните знамена и знамената светини

Осветиха бойните знамена и знамената светини

По традиция тържественият водосвет на бойните знамена и знамената светини беше пред Паметника на Незнайния воин в София. Бяха отдадени почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България. При изпълнението на националния химн бяха произведени 20 артилерийски салюта. Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп прочете молитва за успех на народа и благослови знамената и представителните роти. Държавният глава и върховен главнокомандващ на Българската армия прие почетния строй.

Военният министър Драгомир Заков обясни, че в момента армията изпълнява много задачи – едната е свързана с активно наблюдение, предвид войната в Украйна и динамичната среда за сигурност в района. Поставени са задачи да подпомагат силите на вътрешното министерство по охрана на южната ни граница, заради мигрантския натиск от юг. Помагат и при посрещането на бежанци от Украйна. Това, по думите му, е причина и в първия след края на пандемията празник парад отново да няма. Така Денят на храбростта започна с освещаване на бойните знамена и знамената светини, отслужено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър, знаменен блок със знамената светини и представителни блокове на Националната гвардейска част. След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Драгомир Заков и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин.

При изпълнението на химна на Република България бяха произведени 20 артилерийски салюта. Държавният глава отбеляза, че войската ни винаги е била стожер на българската държавност и на народа ни, в дни на най-тежки изпитания. Президентът коментира и решението на Парламента за предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна. Според Румен Радев не трябва да се дълбае разделение в обществото и е недопустима заради войната в Украйна да има сблъсъци в центъра на столицата. Държавният глава каза още, че всеки, който въвлича България във войната, трябва да бъде готов да понесе своята отговорност.

“Войната, която бушува непосредствено до нас, и която доскоро считахме за немислима, изисква държавническо отношение и адекватни решения, които да не създават рискове, а да укрепват националната сигурност. Партиите пренебрегват здравия разум. Защото това решение е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък. Той ще се разраства. И аз очаквам наистина разумни решения, защото самата формулировка “военнотехническа помощ” е достатъчно разтеглива и рискована. Пропуска се и нещо, което Вацлав Клаус напоследък каза. Той нито е комунист, нито е пропутински ориентиран. Той каза, че бягството от преговори и отиването в сферата на да доведем тази война до победен край, до победа, означава удължаване на този конфликт с всички последствия, означава самоликвидация – икономическа на Европа. И явно ние сме се запътили натам”, каза Румен Радев.

Премиерът също присъства на церемонията, но не говори пред журналисти. По-късно във фейсбук профила си Кирил Петков написа, че Българската армия е институцията, която се ползва с най-висок обществен авторитет, уважение и доверие в обществото. Военнослужещите са носители на висок морал и отговорност, проявявани с еднаква решимост както в бурни исторически моменти като сегашния, така и в годините на мирен живот. Според министър-председателя българското правителство прави всичко необходимо за изграждане на съвременна и боеспособна българска армия – достоен съюзник на страните от евроатлантическата общност. Честванията по повод празника продължават и в този момент. Пред сградата на президента се изпълнява традиционната церемония по тържествена смяна на почетния караул./ БНТ

RELATED ARTICLES

Most Popular