Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаОсветиха обновения Младежкия клуб в Бистрица

Осветиха обновения Младежкия клуб в Бистрица

Помещението приюти снимки на стара Дупница и на Алеш Хръдличка, който имал аптека в селото

Младежкият клуб в дупнишкото село Бистрица бе обновен и осветен. Водосвета отслужи местният свещеник Георги Гелов като помещението вече се ползва за репетиции от близо 50 самодейци. Помещението приюти и картинна екпозиция с фотографии на чешкия фотограф Алеш Хръдличка, който преди години имал аптека в Бистрица и запечатал на обектива живота на местните. По стените са закачени и 53 снимки с изгледи от стара Дупница и носии от различните фолклорни области в страната, дарени от Явор Тодоров – дупнишки общественик и председател на настоятелството на читалище „Светлина 1927” в селото, което ще се възползва от придобивката.

„Клубът бе обновен със средства от читалището и община Дупница. Стените бяха боядисани с латекс. Подът беше застлан с балатум. Наложи се да бъдат премахнати теракотените плочки – там репетират танцовите групи, а се пързаляше и имаше случаи на падания. От общината ни подариха климатик и помещението вече се отоплява. Преди беше много студено и зимата клубът беше неизползваем. Дупнишкият бизнесмен Николай Златарски ни подари синтезатор. Клубът около 150 кв. м, в центъра на селото и след ремонта се ползва ефективно. Репетициите си провеждат 10-12 деца от Клуба за народни, песни, танци и игри „Бистричанче”, чийто ръководител е читалищният секретар Силвия Начева. Репетират и 10-12 тийнейджъри от театралния кръжок, обхващащ на всички момичета и момчета на тийнейджърска вазраст в селото. Заниманията си провеждат и групата за народни танци с 10-ина деца, ръководени от хореографа Дилиана Диканска, Женската фолклорна група и Мъжката  фолклорна група „Бистришки извори”, казаха от читалището.

Сред присъстващите на водосвета бяха кметът на община Дупница Методи Чимев, зам.- кметът Крум Милев и Николай Златарски. Клубът е общинска собственост и разполага със сцена, която също ще бъде ремонтирана, казаха от читалището.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular