Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионСамоковДокументална изложба от пощенски картички показва миналото на Самоков и курорта Чамкория

Документална изложба от пощенски картички показва миналото на Самоков и курорта Чамкория

“Поздрав от Самоков и Чамкория” е мотото на документална изложба от пощенски картички, която е експонирана по инициатива на Общинския институт “Старинен Пловдив” и Градския исторически музей – Самоков в Балабановата къща в Стария град на Пловдив. Поводът е 25 март – Международен ден на пощенската картичка и 130 години от издаването на първата илюстрована картичка в България, отпечатана в Пловдив. Това каза за БТА директорът на историческия музей в Самоков Веселин Хаджиангелов, чиято е изложбата. Не на последно място той посочи и християнския празник Благовещение.

Идването на добрата вест е свързана и с пътуване и изпращане на молитви за близките ни хора, да съобщим, че сме пристигнали, да изпратим своите поздрави – нещо, което в дигиталната среда в днешно време е много по-лесно с телефоните, подчерта историкът. Ако се върнем назад във времето, ще видим, че тази пощенска картичка се е превърнала в изкуство, добавя той. Тя е свързана с фотографските ателиета, които се отварят в големите градове. А българската фотография започва от Самоков в лицето на Анастас Карастоянов, който се обучава в Белград и става придворен фотограф, припомня Хаджиангелов. С времето обучава свои близки и приятели и така през 1861 година в Самоков се открива първото фотографско ателие за светлопис, което се ръководи от Иван Доспевски, средният син на Димитър Зографина.

“Краят на 19-ти и началото на 20-ти век е период, в който градските центрове вече са с развита култура и търговия и стават места, които привличат гости дори от чужбина. Започва да се развива и туризмът. Със същото време свързваме и указа на цар Фердинанд, който прави Чамкория първи курорт в България – започва като летовище, но бързо се налага като предпочитано място за разходки и почивка на най-знатните български граждани. Построени са няколкостотин вили, в които хората са летували. Идвайки на почивка, хората са купували картички със снимки на самите вили и на природата и са изпращали на близки с много човешки послания. Днес имаме бързината не технологиите, но ни липсва човешката топлота”, коментира Хаджиангелов.

По думите му тази динамика в нашия живот, която се наложи, автоматизира всяко едно действие. През деня получаваме десетки съобщения на своите телефони, буквално механично разпращаме нещо, което ни е впечатлило и място за изкуство няма. Докато тогава авторите на тези творби са били естети и са украсявали с винетки дори гърбовете на тези снимки, допълва той и уточнява, че картичката се превръща много бързо и в предмет на колекционерство.

В документална изложба „Поздрав от Самоков и Чамкория” в 25 експозиционни табла посетителите ще видят над 80 образци на пощенски картички, създадени от едни от най-известните български фотографски ателиета.

RELATED ARTICLES

Most Popular