Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаОстър дефицит на пелети в Дупница, цената им стигна 480 лв./тон

Остър дефицит на пелети в Дупница, цената им стигна 480 лв./тон

  • Поскъпват и пелетните камини и котли

  • Донбаските въглища със 100 лв. отгоре, тонът вече е 460-500 лв.

Остър дефицит на пелети за отопление има в Дупница. С приближаването на студовете търсенето на това гориво се увеличава, както и цените им. Тон пелети стигна близо 500 лева. Поскъпват и пелетните съоръжения, които също се търсят. С по-високи цени в „Топливо” очакват и донбаските въглища, които няма и за месец са поскъпнали със 100 лв. на тон.
„Нямам пелети. Цените са ненормални, много скачат и се страхувам да пазарувам. Пелети, които зареждах от Перник, бяха 390, 420 лева, сега са 450. Не ми е удобно да кажа на клиентите колко струват. Обирам им нервите, те са възмутени, изливат си негодуванието. И са прави да са недоволни, но аз не мога да променя нещата. Наистина не смея да купувам пелети, защото не знам на каква цена ще са. Много е трудно. Вече сме смазани”, обясни търговка в пункт за продажба на твърди горива за отопление на ул. „Самоковско шосе”.

„В момента няма пелети, а търсенето е голямо. Последните, които заредих, бяха през септември. Докараха един ТИР и много бързо се продадоха. Пелетите всяка година поскъпваха, но сега увеличението е драстично, със 100 лева на тон. Сега цената беше 480 лева/тон. А същите пелети миналата година струваха 380 лева. Това са пелети от иглолистни. Широколистни не съм зареждала. Те са още по-скъпи и няма смисъл”, каза Румяна Шангалова – управител на дупнишкия клон на „Топливо”. От там допълниха, че е факт и очакваното поскъпване на въглищата от Донбас.

 

„И донбаските въглища вече са с нови цени – със 100 лева отгоре. Бяха 360 лева тонът, сега са 460-500, непресети въглища. До началото на септември не се говореше за увеличение на цените, но с наближаването на зимата всичко поскъпва. С повишението на цените на тока, на газ, тръгва всичко по веригата”, коментира Шангалова.

Растат и цените на пелетните камини и котли. „Има търсене на пелетни съоръжения, но от октомври са с нови цени. В момента имаме камини, които струват 2590 лева. Пелетните котли са около 4000 лева, цената е в зависимост от това какъв е котелът. Още не са ни пуснали крайните цени, работим с различни фирми и цените са различни”, коментира продавачка в специализиран магазин за продажба на топлотехника.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular