Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаОтварят кучкарника в Бобов дол

Отварят кучкарника в Бобов дол

  • Назначен е ветеринарният лекар и това е д-р Пламен Василев от Дупница

Кучешкият приют отваря врати в Бобов дол тази седмица, след като близо 1 г. не е приемал бездомни животни. Кучкарникът ще продължи да съществува към Общинското предприятие „Чистота, озеленяване и благоустройство” (ОП ЧОБ), на чиято територия се намира. Приютът не е спирал да съществува, но от около 1 г. не работеше активно, а само епизодично е викан лекар. Сега възобновяваме дейността, като тази седмица ще започне настаняването и на първите кучета. Капацитетът е за 10 кучета, които ще бъдат улавяни, обезпаразитявани вътрешно и външно, кастрирани и връщани на местата, откъдето са взети. От 8 септември на граждански договор към приюта е назначен ветеринарен лекар и това е д-р Пламен Василев от Дупница. На граждански договор от 8 септември е назначен и единият от екипа за улавяне на кучета, състоящ се от двама души. Другият от този екип работи в ОП ЧОБ. В кучкарника непрекъснато ще има пазач, така че при необходимост кучета ще бъдат приемани и в почивните дни. Направени са и заявките за лекарства и храна. Дейността ще се финансира от бюджета на общината, като за тази година са заложени 20 000 лв.”, каза зам.-кметът Йорданка Гацева.

Както е известно, проблемът с безпризорните кучета в Бобов дол е изключително сериозен. „Бездомните кучета в Бобов дол са много. Точна статистика няма, но са поне над 50. Има и много жалби заради тях”,  допълни Гацева.

Стана ясно още, е в приюта ще бъде извършвана кастрация и на домашни кучета. Общината от своя страна ще освобождава от такса собствениците на домашни любимци, претърпели операцията. „Годишната такса за притежание на куче е 10 лв. и  няма да се заплаща от хора, чието куче е кастрирано в приюта. В него ще може да се кастрират и кучета на хора от други общини. В тази връзка готвим промени в общинската наредба, която ще бъде предложена за одобрение от Общинския съвет”, обясни зам.-кметът. От общината посочиха също, че предстои преброяване и регистрация на домашните любимци.

RELATED ARTICLES

Most Popular