Sunday, May 5, 2024
HomeРегионБобов долОтзвук от пролетния празник в Бобов дол

Отзвук от пролетния празник в Бобов дол

Хореографът Дамян Юруков: Възпитаниците на Димана и Боян Боянови изнесоха страхотен концерт

В Бобов дол още не е отшумял пролетният празник, организиран от общината и част от читалищата. Възхищението от изявите на Лазаровден изрази Дамян Юруков. Бившият хореограф и ръководител на несъществуващия вече ансамбъл „Миньор” в Бобов дол се свърза по телефона с в. „Вяра”, за да сподели впечатленията си. Юруков даде и професионалната си оценка за концерта и благодари на Димана и Боян Боянови и техните възпитаници за участието, от което е трогнат.


„Възпитаниците на Димана и Боян Боянови изнесоха страхотен концерт. Това, което видях на сцената, изключително ме впечатли. То показва любов към изкуството, но и много други неща. Зад впечатляващите изпълнения стоят умения и неимоверен труд. Димана Боянова не е забравила майчиното гнездо и бащиното огнище в Бобов дол и хвърля огромни усилия в родния си град, където със съпруга й Боян Боянов са създали прекрасни школи и формации. Изявите на Школата по народно пеене към читалище „Миньор 2006”, която ръководи Димана Боянова, са на много високо ниво. Както и на възпитаниците на Боян Боянов, който преподава тамбура и солфеж. Впечатлява професионализмът им. Създали са оркестър с тамбура, с тарамбука. Имат и група за модерни танци, за която са осигурили преподавател. Привлекли са деца, които не знам какво щяха да правят в Бобов дол, ако не бяха те и читалището. Убеден съм, че благодарение на тях много деца и младежи са избегнали цигарите и дрогата, за което може да им се благодари. Аз им благодаря, че ги има. Не бях присъствал на концерт 30 години – живеех в чужбина. В събота те ме трогнаха. Да работиш в сферата на културата в България никак не е леко. Тези хора загърбват финансовите проблеми и дават всичко за културата в Бобов дол. С помощта на читалището, откъдето им съдействат. Там шият носии, помагат им с всички сили.
Впечатлен съм и от Женския народен хор с ръководител Елена Решоткина. Видях едни интелигентни жени, които пеят отлично.
Певческата група от Мало село също се представи на ниво – хубави песни, подбрани умело за празника, изпълнени много добре”, каза Юруков.
Дамян Юруков е завършил хореография в Пловдив. 14 г. е бил ръководител на фолклорния ансамбъл „Миньо” и на детския ансамбъл „Миньорче” в Бобов дол, които през 1990 г. се разпадат.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular