Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБлагоевградОткриват пункт за даряване на плазма към МБАЛ Благоевград

Откриват пункт за даряване на плазма към МБАЛ Благоевград

Бивши възпитаници на ПМГ и ЕГ в Благоевград извоюваха откриването на  временен пункт за даряване на плазма в МБАЛ-Благоевград. В отворено писмо, изпратено да всички институции и медии, се посочва следното:
Считано от 07.12.2020г. в Отделението по трансфузионна хематология при МБАЛ – Благоевград ще се приемат кръводарители за реконвалесцентна плазма по график .Понеделник и четвъртък за времето от 07:30 до 12:30 часа.При наличие на повече от трима желаещи извън посочените дни, същите ще се приемат след предварително уговорен час.Всеки желаещ може да се свърже с посочените телефони на http://www.mbalblagoevgrad.com/отделение-по-трансфузионна-хематология.В тази връзка призоваваме всички, които отговарят на изискванията :

  1. PCR – тест, от който са изминали най-малко 40 дни ;
  2. На възраст сте между 18-65 години ;
  3. В момента сте здрави ;
  4. Не приемате никакви медикаменти;

Да дарят кръв, от която ще бъде извлечена реконвалесцентна плазма и ще бъде създадена една банка с налична плазма в ОТХ при МБАЛ – Благоевград.

Само преди няколко дни възпитаниците на двете благоевградски учебни заведения  разпространиха писмо, с което призоваха народни представители и всички обединени в името на човешкия живот,  да издействат  разрешение от МЗ, за да бъде открит временен пункт за даряване на реконвалесцентна плазма, като част от отделението по трансфузионна хематология при “МБАЛ – Благоевград”,
„Загубиха се стотици животи, загубихме десетки лекари, учители, свещеници, майки и бащи. Човешкият живот е безценен, свещен, не може и не бива администрацията и бюрокрацията да стоят пред него. Ситуацията в страната ни е извънредна, затова трябва да се действа извънредно, само и единствено в името на живота. Нека всички заедно дадем онази глътка въздух, от която така силно се нуждаят медиците ни и онзи лъч надежда, от който се нуждаем всички ние, пациентите”, пишеше в отвореното писмо.

RELATED ARTICLES

Most Popular