Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаОткриха паметна плоча на Ботев пред читалище „Христо Ботев” в Дупница

Откриха паметна плоча на Ботев пред читалище „Христо Ботев” в Дупница

Паметна плоча на Христо Ботев бе открита на фасадата на Народно читалище „Христо Ботев – 1978”  в Дупница на 2 юни. Мемориалът на големия революционер, гениален поет, публицист бе открит след програма, посветена на загиналите за свободата и независимостта на България.
За делото и Деня на Ботев припомниха  секретарят на читалището Елена Кацарска и неговият председател Йорданка Божкова. „Откриваме паметна плоча на легендарния Христо Ботев, за да не се забравя, а да се помнят патриотизмът и родолюбието, за да продължават да бъдат пример за поколенията нашият национален герой Христо Ботев, неговите храбри четници и всички знайни и незнайни воини, юначни български герои, дали живота си, за да я има България. Отечеството може да загине само тогава, когато изчезне от сърцата на своите синове и дъщери. Вече близо век и половина огненото слово на Ботев и легендарният му революционен път разгарят пламъка в сърцата на поколенията българи и ни напомнят що е дълг, родина. Всяка година мнозина тръгват по стъпките на Христо Ботев, за да открият себе си и да преоткрият България”, посочи Йорданка Божкова.
Тържеството продължи с рецитация на стихотворения на Ботев и изпълнение на песни за войводата и неговата чета. Десетокласничката Мариела Йорданова от Профилирана гимназия „Христо Ботев” прочете  свое стихотворение за патрона на училището си. Стихотворение за Христо Ботев са съчинили и децата от 2 „а” клас при Основно учиилще „Св. св. Кирил и Методий”, като възпитаниците на  учителките Евгения Давидкова и Гергана Василева подариха ръкописа на  своята творба на читалището. Рецитираха  и ученицие от 2 „а” клас в Основно учиилще „Христаки Павлович”, подготвени от педагожките Петя Недкова, Силвана Христова и Лора Делибалтова. С рецитация  в програмата се включи и учителката Маргарита Зараджийска от Основно училище  „Св. Климент Охридски”. Цветя поднесоха представители на общинския отдел за култура и образование и читалищата. Цветя оставиха жители на квартал „Христо Ботев”.
„Радвам се, че ще вече има още едно място, където дупничани можем да се поклоним пред Христо Ботев. Така и читалището ще бъде по-забележимо”, коментира читалищният секретар Елена Кацарска.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular