Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаОткриха сериозни нарушения във фермата с бруцелоза във Вуково

Откриха сериозни нарушения във фермата с бруцелоза във Вуково

  • При повторно взимане на проби от овцете е установено, че 20 от тях са премаркирани, има и изчезнали животни

 

Сериозни нарушения са констатирали от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) в Кюстендил след констатирания случай на бруцелоза в с. Вуково, община Бобошево. Това стана ясно по време на среща на епизоотична комисия, свикана от зам. областния управител Райчо Цветин. При повторно взимане на проби от овцете от заразения с бруцелоза обект е било установено, че 20 от животните са премаркирани, което представлява сериозно нарушение, каза изпълняващият длъжността директор на Регионалната агенция в Кюстендил Велка Войнова. Тя посочи, че колегите й са констатирали, че на мястото на овцете в обекта са открили шилета. Установено е било, че броят на овцете вече е 25 вместо 28, колкото са били след констатирането на случая на бруцелоза. Установено е още, че е изчезнало и животното, дало положителна проба при първите изследвания. Все още не е ясно местонахождението му.
По повод нарушенията са предприети административни мерки, предстои да бъдат наложени глоби на собственика на обекта и на ветеринаря. Установени са и нарушения с отглежданите в обекта свине, които се оказали повече от регистрираните в системата.
Велка Войнова съобщи още, че при повторно взети проби се е установило, че има три нови положителни резултата. Взети са мерки, за да не изчезнат тези животни и те вече са евтаназирани, уточни Войнова.

Райчо Цветин

Предстои да бъде установен здравният статус на хората, които са били в контакт с животните, казаха още от агенцията. Те обаче засега не са открити и от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) заявиха, че вероятно ще се наложи да се потърси и съдействие от полицията, за да бъдат взети необходимите проби, пише БТА.
Продължават изследванията и на животните в обекта, в сила остават и мерките за ликвидиране на огнището на заболяването. Те включват забрана за входящи и изходящи движения на животни, вземане на проби първоначално през 50 дни – до отрицателен резултат, след което ще бъде извършено двукратно изследване през 6 месеца. Изследвани ще бъдат и два други животновъдни обекта на територията на областта, закъдето е имало пренасочване на животни от фермата във Вуково през месеците май и август.
От агенцията уверяват, че няма постъпили животински продукти в магазинната мрежа от обекта, в който е констатирано заболяването. В агенцията продължават да работят и в повишена епизоотична готовност.

RELATED ARTICLES

Most Popular