Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятОткриха църква на 1600 години в Турция

Откриха църква на 1600 години в Турция

В древния град Приене е открита църква, датираща отпреди 1600 години, която е включена в предварителния списък на ЮНЕСКО и се намира в турската провинция Айдън.
Али Алтън, учен от университета „Бурса Улудаг”, каза пред Анадолската агенция, че църквата е може би най-ранната в региона и за разлика от другите църкви и храмове, открити преди това, тя е построена за масово поклонение от първите християнски общности в региона.
Установихме, че подът на църквата се състои от камъни с малки размери, събрани заедно, които са покрити с мозайка, украсена с геометрични мотиви, каза Алтън и отбеляза, че вътрешните стени на сградата са покрити с вертикални рисунки.
„Тези стенописи се състоят от няколко различни слоя, което ни показва, че църквата е била използвана, започвайки от първите фази на периода на ранното християнство до късните периоди на византийската епоха”, обясни Алтън.
Разположена в район, използван като гробище, църквата с правоъгълна форма е известна още като „Помпей от Анадола“ и е от голямо значение за построяването на първата християнска общност в Приене, показват проучванията.
Разкопките в древния град са започнати от германски археолози през 1895 г. и оттогава са открити различни структури, вариращи от храмове, театри, агора, обществени сгради и магазини до учебни сгради.
Приене, известен като регион, където науката и изкуствата процъфтяват, е бил също дом на известния гръцки философ Биас от Приене – философ, адвокат и държавник от 6-и век пр.н.е., често цитиран в списъците на седемте мъдреци на Гърция, разказва Алтън.
Древният град привлича вниманието с храма на Атина Полиас, театър, храма на Деметра, сграда на съвета, светилището на египетските богове и византийска църква./ БГНЕС

 

RELATED ARTICLES

Most Popular