Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникОтличиха Василка Тодорова за дарител на Държавен архив – Перник

Отличиха Василка Тодорова за дарител на Държавен архив – Перник

  • Дамата е направила третото поред дарение за полк. Юри Георгиев, което обхваща колекцията му картини, икони и предмети от периода 1914-2014 г.

  • Грамотата за приятел на пернишкия архив получи Ивайло Шопски, Румен Иванов – за читател №1

 

Държавен архив – Перник отбеляза Международния ден на архивите на открито – съобразено с противоепидемичните мерки. Номинираните за дарител, читател и приятел на Държавен архив – Перник бяха удостоени с грамота за принос в изграждането, популяризирането и обогатяването на фондовата наличност при спазване на социална дистанция и с разминаване в отделните часове за връчването им.
За дарител на Държавен архив – Перник за 2019 г. е отличена Василка Тодорова с третото поред дарение за полк. Юри Георгиев, което обхваща колекцията му картини, икони и предмети от периода 1914-2014 г. Сред тях са картини живопис и абстрактни композиции с маслени бои, туш и креда върху платно и картон на творци с авторски изложби в художествените галерии „Любен Гайдаров“, „Кракра“ и „Артсалон“ в Перник. Колекцията допълва документите в предходните два описа и дава по-завършена представа за личността.
Грамотата за приятел на Държавен архив – Перник получи Ивайло Шопски, който с дейността и изявите си през 2019 г. допринесе за популяризиране на документалното културно-историческо наследство на национално ниво. През годината Държавен архив – Перник стана част от официалните чествания, посветени на 140-ата годишнина от освобождението на Трън и Трънско.

Заслуга на Пътуващо читалище „Бащино огнище“ е експозициите на Държавен архив – Перник да бъдат презентирани пред стотици хиляди души на тридневния Църногорски събор „В сърцето на Граово“ при Гигинския манастир „Св. св. Козма и Дамян“ в периода 12-14 юли 2019 г. и в етноселището на Традиционния събор на народното творчество и животновъдството на Рожен в периода 19-21 юли 2019 г. Благодарение на публичното партньорство с него стана възможно и участието в Кръгла маса по повод 100 години от Ньойския договор, проведена в пресцентъра на БТА в Босилеград на 26 ноември 2019 г. в присъствието на консула на Република България в Ниш Петър Данов.
Румен Иванов получи грамота за читател на Държавен архив – Перник с най-много посещения и използвани архивни единици през 2019 г. Той е номиниран за втори път, но по-значимото през изминалата календарна година е, че излезе от печат авторският му труд „Забравените кметове и развитието на село и град Перник (1878-1944)“, който популяризира голяма част от документалния масив на регионалното хранилище.
Акцент в отбелязването на празника е дарението, което Държавен архив – Перник получи от Елена Димитрова, член на Пенсионерски клуб „Струма“ – Перник. Новото постъпление включва документи от дейността на клуба – снимки, грамоти, покани и афиши от прояви, както и творчески досиета от отбелязване на годишнини на известните народни изпълнители Божурка Тупанкова и Павел Сираков.

RELATED ARTICLES

Most Popular