Thursday, May 9, 2024
HomeРегионГоце ДелчевОтмениха наказания на полицаи по случай с натровено от алкохол дете

Отмениха наказания на полицаи по случай с натровено от алкохол дете

Инцидентът е станал в Хаджидимово

Административен съд – Благоевград отмени наказание “порицание” за срок от 6 месеца на двама полицаи по повод натровено с алкохол дете. След получен сигнал в дирекция “Вътрешна сигурност” е започнало дисциплинарно производство срещу началника на полицейския участък в Хаджимово ст. инспектор Костадин Ковачев и мл. инспектор Крум Мандаджиев, а директорът на ОД на МВР е наложил дисциплинарните наказания на двамата, съобщи „24 часа“.

Инцидентът е от 5 ноември 2021 г., когато в полицията постъпил сигнал за паднало от 10 м височина малолетно момче. Дежурен автопатрул бил изпратен в Спешния център и болницата в Гоце Делчев да провери случая. Оказало се, че детето не е паднало, а е пило водка и е настъпила алергична реакция и интоксикация, заради което е настанено в болницата, без опасност за живота. Началникът на Полицейския участък в Хаджидимово Костадин Ковачев възложил на подчинения си Крум Мандаджиев да извърши проверка.

След нея, във “Вътрешна сигурност” постъпил сигнал, че при проверката са допуснати нарушения. Според проверяващите ст. инспектор Костадин Ковачев не е упражнил достатъчен контрол над подчинения си. Резултатът от проверката за инцидента с детето не бил докладван, допуснати били нарушения на правилата за документооборота, не били уведомени отдел “Закрила на детето” и прокуратурата.

Заради това становище на вътрешната комисия двамата полицаи са получили наказанието, което оспорват в съда. Съдът обаче е категоричен, че в заповедите не е посочено мястото, времето и обстоятелствата, при които е извършено нарушението от служителите на реда. Двете заповеди били издадени при съществени нарушения на административнопроизводствените правила и в противоречие с материалния закон, поради което ги отменя, а решението е окончателно.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular