Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаОтново в клас! 120 ученици от Механото в Дупница се върнаха в...

Отново в клас! 120 ученици от Механото в Дупница се върнаха в любимото школо

Директорът Елена Костадинова: От дистанция учителите работиха двойно повече

 

След близо 3-месечно обучение от дистанция, въведено заради пандемията, ПГ „Акад. С. П. Корольов” в Дупница възобнови присъственото обучение. От 4 февруари в клас са 120 ученици (над една трета). Обичайните си занимания имат 6 паралелки – три в 8. и три в 12. клас. Както и преподаващите им 28 учители.

Как са се справили с дистанционното обучение? Какви трудности са срещнали и все още имат? Обучението вкъщи или в училище предпочитат? Спазват ли противоепидемичните мерки? С тези и още няколко подобни въпроси се обърнахме към директора на бившето Механо Елена Костадинова.

Елена Костадинова

„След нормалното започване на учебната година в края на октомври се наложи първо за нашата област преминаване на учениците към обучение от разстояние в електронна среда. Тъй като очаквахме и ние бяхме подготвени, всички ученици бяха регистрирани в информационната система за електронно обучение на Министерството на образованието „Тиймс”. Колегите още по време на присъственото обучение бяха създали всички екипи за обучение в електронна среда и в момента, в който получихме заповед, веднага, без губене на нито един ден и час се започна с т.нар. дистанционно обучение чрез „Тиймс”. Първоначално имахме проблеми, защото нашите ученици са от семейства с по-малки финансови възможности и не всички имаха електронни устройства. Впоследствие намерихме начин това да бъде компенсирано. От училището бяха закупени 15 лаптопа, от министерството получихме още 5 и 2 за учителите. Междувременно един господин от Кюстендил – не мога да споменавам името – дари 5 чисто нови лаптопа на ученици от нашето училище. От една софийска фирма получихме като дарение 18 лаптопа, така че всички ученици, които на този етап имаха проблеми, бяха задоволени с електронни устройства. Освен това, тъй като някои имаха проблеми с интернета, закупихме карти, осигурихме на някои абонаменти към някои мобилни оператори. Затова като цяло мога да кажа, че имахме един нормален учебен процес от разстояние в електронна среда”, обясни Елена Костадинова.

Директорката на гимназията е категорична, че и учителите, и учениците са се справили с предизвикателството „учене от дистанция”. Убедена е също, че и за учениците, и за педагозите е по-добре да са в клас.

„Имам достъп до всички екипи и наблюдавах работата на всички колеги. Освен колегите изключително добре работеше и педагогическият съветник при ситуации, в които се налагаше, а ние имахме такава сериозна ситуация. Така че за този период не мога да кажа, че учебният процес е бил провален. От страна на учениците мисля, че участието им беше добро. Много е ясно, че нищо не може да замени присъственото обучение, живата връзка. Ето и сега, минавайки по класовете тази сутрин, навсякъде желанието от тяхна страна за присъствено обучение е голямо. Защото не само контактът с учителите, но и контактът между тях е важен.

Искам да кажа и това, че трудът, който положиха колегите, е двойно по-голям от труда, който полагат в присъственото обучение. Защото ако досега материалът беше предлаган в час, сега за всеки един час – говоря от опит, защото и аз имах часове, предварително подготовката беше много по-голяма. Всичко трябваше да се подготви с различните електронни устройства – говоря за колегите по общообразователните предмети, да търсят информация. Особено е трудно за колегите по професионална подготовка, защото няма учебници. Много са малко електронните учебници, няма и хартиени учебници. Имайки предвид предметите, които преподават, усилията им са неимоверни”, подчерта Костадинова.

Учениците, с които разговаряхме, предпочитат присъственото обучение.

И в Механото се сблъскват с препятствия около учебните практики „Проблем имаше и с учебните практики за специалностите, за които те се провеждат в работилници и лаборатории. От 15 януари беше издадена една заповед на министъра, в която се разрешаваше провеждането им присъствено. Изчакахме да свърши срокът, въпреки че на този етап по време на дистанционното обучение много от колегите провеждаха часовете си от учебните лаборатории и работилници, но само те, без ученици. Имаше уроци, които не можеха да бъдат онлайн или със схеми. Сега, след започване на присъственото обучение по класове, от втория срок всички класове, които имат учебни практики в лаборатории и работилници, ще се провеждат присъствено в училище. При нас учебните практики са по цял ден – едната група е първа, в първите часове, а другата – след това.

Имайки предвид, че там класовете са разделени на две групи, няма да има струпване, работилниците са с голяма квадратура. Това се прави с цел максимално усвояване на професията. Тъй като и законът ми позволява, имаме съвсем малко промени на седмичното разписание, така че учениците да могат да провеждат практиките си присъствено в работилници и лаборатории.

Тази година ние нямаме практики в предприятия. С дуалната система започваме от догодина. Тези, които ще се обучават, сега са в 10. клас, а дуалното обучение започва в 11. и 12.

За практиката на учениците от специалност „Икономическа информатика”, тъй като всичко е чрез компютри, почти няма проблем”, поясни директорката.

Относно спазването на противоепидемичните мерки отбеляза, че са стриктни още от началото на учебната година. Учениците се пропускат през два входа, разпределени са, кабинетната система е отменена и се учи по класни стаи, всеки клас има определена класна стая, проветрява се всяко междучасие, коридорите са разделени, за да се движат учениците само вдясно и да няма струпване, осигурени са дезинфектанти – на входа, във всяка класна стая. В тоалетните освен дезинфектанти има и салфетки за еднократна употреба. Учениците ползват маски. Учителите също, като дават непрекъснати дежурства по коридорите, за да се спазват мерките. Училището разполага с маски и ако се наложи, предоставя.

„Освен това закупихме за всички класни стаи пречистватели, които да работят през цялото време. В тях има включени и безвредни лампи, така че максимално да бъде безопасно. Това ще бъде въведено във втория срок”, каза директорката.

Стана ясно още, че 80% от работещите в ПГ „Акад. С. П. Корольов” си направили изследвания за Ковид-19 с антигенните тестове, над 50% са заявили, че ще се ваксинират. „Засега нямаме информация кога ще започне ваксинирането. В софийски училища то вече се извършва. Искаме и ние да бъдем възможно най-рано ваксинирани, но всичко зависи от РЗИ”, коментира Елена Костадинова.

За обучението от дистанция и в училище разговаряхме с трима осмокласници и трима бъдещи абитуриенти. Всички бяха категорични, че предпочитат да са в клас.

„Предпочитам да идвам на училище. Друго е, като си с приятели, с учителите. По-хубаво е. Вкъщи ми беше трудно в началото, докато свикнах с онлайн средата. После става лесно”, каза Ива Ивайлова от 12. клас.

Съученичката й Габриела допълни: „Предпочитам училището пред дистанционното обучение. Тук ни е по-добре. С маските проблемът е, че малко трудно се чуваме, но свикваме”.

„Дойдох с желание на училище. Тук ми е по-добре. И много по-лесно е”, казва и Иван Грозданов, също в 12. клас.

„Електронното обучение не ми беше трудно. Миналата година придобих опит, а сега използвахме същата платформа. Въпреки това предпочитам да съм в клас. В училище успявам да науча повече, по-лесно е”, смята осмокласникът Николай Айдънов.

„Чаках много завръщането ни в училище, защото така много по-добре се учи, отколкото електронно. При присъственото обучение много по-добре се обяснява и по-добре разбираме. По-лесно можем да зададем въпроси, ако не сме разбрали нещо”, посочи Деяна Миленина, осмокласничка.

„Бях малко притеснен в началото, защото нямах лаптоп. От училището реагираха бързо и ми осигуриха, но и аз предпочитам да учим присъствено. По-добре разбирам нещата, по-интересно е”, сподели Любомир Пашев.

В ПГ „Акад. С. П. Корольов” учат 295 ученици. Учителите са 28,  заедно с директорката, непедагогическият персонал е от 8 души.

 

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular