Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионПерникОтстраниха от длъжност прокурор Дилян Деянов от Перник заради "Осемте джуджета"

Отстраниха от длъжност прокурор Дилян Деянов от Перник заради “Осемте джуджета”

Разследват бившиятспецпрокурорпо казуса с дупнишкия завод за асансьори  „Иззамет“

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС) отстрани временно от длъжност обвинител и образува седем дисциплинарни производства срещу прокурори и следователи заради казуса “Осемте джуджета”.

Дилян Деянов, който е бивш спецпрокурор и настоящ обвинител от Окръжната прокуратура в Перник беше отстранен от длъжност, докато срещу него тече разследване. Предложението за отстраняването на Деянов беше внесено от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов, който днес беше гост на заседанието, тъй като няма правомощия да участва в него и да гласува.

Прокурор Деянов не се яви, но прати адвоката си Людмил Рангелов. Изслушването му се проведе при закрити врати, разказва “Лекс”.

На 15 август прокуратурата съобщи, че Деянов е обвинен за длъжностно престъпление. Според обвинението на 18 февруари 2020 г., когато е бил спецпрокурор, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства – златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати. Обвинението на магистрата е за длъжностно престъпление.

По същото разследване са обвинени и бившите съпрузи – прочутият бивш следовател, а сега укриващ се адвокат Петьо Петров – Еврото и Любена Павлова. Тяхното обвинение е за вещно укривателство за това, че на 23 март 2020 г. “в съучастие и с цел да набавят за себе си имотна облага, укрили чужди движими вещи, златни монети, за които знаели, че са придобити от другиго чрез престъпление”.

Случаят е свързан с досъдебното производство, известно като “Осемте джуджета” по името на прословутото заведение, щаб-квартира на задкулисието в съдебната власт. През 2019 г. собственикът на “Изамет” Илия Златанов потърсил съдействие от бившия следовател Петьо Петров и тогавашната му съпруга Любена заради конфликт със сина си Явор, който присвоил активи от бизнеса им в дружеството. След този разговор Златанов подава сигнал за изнудване в бившата спецпрокуратура. Започва разследване, домът и офисът на Явор Златанов са претърсени и са намерени множество златни монети и пари, които са иззети като веществени доказателства. Няколко месеца след началото на разследването златните монети са върнати по разпореждане на прокурора Дилян Деянов, но не на Явор Златанов, а на баща му, който пред Антикорупционния фонд твърди, че още на паркинга на спецпрокуратутрата златните монети били натоварени в багажника на автомобил на тогавашните съпрузи Петьо Петров и Любена. Илия Златанов казва още, че двамата са присвоили имуществото и бизнеса в “Изамет”.

И седем дисциплинарки

Прокурорската колегия образува в сряда и дисциплинарни производства срещу седмина прокурори и следователи, работили по делото “Осемте джуджета”, пак по предложение на Сарафов. От наказание са заплашени следователките от СГП Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе и Петранка Рабаджиева.

Дисциплинарки има и срещу вече споменатия прокурор Дилян Деянов, Ивета Маркович от Окръжната прокуратура в София, Мирослав Илиев от ОП-Бургас, както и срещу Кирил Пейчинов, който след закриването на спецпрокуратурата стана военен прокурор.

RELATED ARTICLES

Most Popular