Отчитаме 70% ръст на туристите у нас през летния сезон

Отчитаме 70% ръст на туристите у нас през летния сезон в сравнение с миналата година. От май до края на август 3,7 милиона туристи са почивали в страната, от които 1,4 милиона чужденци. Най-много са туристите от Румъния – 582 000. 60% ръст има и на посещенията от Германия, а от Полша – 96%. Данните обобщи министърът на туризма Стела Балтова, която е на посещение във Варна, за да проведе работна среща с представители на бизнеса. Разхлабването на мерките по отношение на влизането на туристите от различни страни позволи туристопотокът към България да се увеличи към края на май, каза Балтова.

Цифрите показват, че българските и румънските туристи са спасили сезона.

Наистина българският турист възвърна интереса си към почивка в България, а по отношение на чуждестранните пазари – още през юни месец настъпиха облекчения в пътуването и това доведе към отлични резултати, посочи още министърът на туризма. Като пример изтъкна постигнатата реципрочност с Румъния.

Варна е една от най-предпочитаните дестинации за изминалия сезон, но Несебър държи приза за най-висока посещаемост, каза още Балтова./БНР