Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаОт община Дупница отчетоха: С 2,4 млн. лв. за 18 месеца са...

От община Дупница отчетоха: С 2,4 млн. лв. за 18 месеца са обновени 7 блока

  • Отец Костадин отслужи водосвет за здраве на собствениците на ремонтираните жилища

 

7 санирани и обновени блока – това е резултатът от проекта на община Дупница за въвеждане на мерки за енергийна ефективност, финансиран по ОП „Региони в растеж”. Постигнатото бе отчетено на заключителна пресконференция от ръководителя на проекта Милена Йорданова, която посочи, че ремонтите на 7-те блока са извършени за 18 месеца. Преди това символичният край на проекта бе направен с тържествен водосвет от отец Костадин Бошняков и с рязане на лента пред един от новосанираните блокове от представители на сдруженията на собствениците и на община Дупница.

„Тази година са санирани 2 блока на ул. “Трети гвардейски полк” и по един на ул. “Велико Търново”, ул. “Св. Иван Рилски”, ул. „Иван Вазов”, бл. 90 в жк “Бистрица” и бл. 4 в жк “Развесена върба”. Общият брой на домакинствата в тези сгради е 174, а безвъзмездно отпуснатите средства са в размер на 2 478 881 лв. С приключването на този проект сградите, които са санирани в Дупница, са вече 30, след като в 23 бяха въведени енергоспестяващи мерки по националната програма”, подчертаха от общината. Служители в администрацията, работили по проекта, подчертаха, че са изключително доволни от направеното.

Моменти от водосвета

“Проектът включва топлоизолиране на външни стени, покрив и под, подмяна на дограма, подмяна на осветление в общи части. Изпълнението на мерки за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради ще допринесе за по-високо ниво на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради и намаляване на разходите за енергия, подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите, осигуряване на условия на жизнена среда в съответствие с критериите за устойчиво развитие, посочиха още от общинската управа.

Живеещи в някои от обновените блокове също посочиха плюсовете. „Блокът беше с паднала мазилка, строен към 1971 г., и оттогава не е правен ремонт. Мазилката на места беше паднала. На места имаше течове от покрива. Комините бяха разрушени. Дограмата също беше компрометирана. За около 4 месеца цялата сграда беше напълно обновена, вкючително и покривът. Там направиха замазка. Смениха входната врата, общата врата за мазетата, прозорците на общите части и апартаментите, както и на мазетата, с изключение на апартаментите, чиито собственици си бяха сменили дограмата сами. Цялата сграда беше санирана със стиропор, и от най-добрите. Много сме доволни”, сподели собственик на апартамент в блок на ул. „Трети гвардейски полк”.

RELATED ARTICLES

Most Popular