Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградОт понеделник започват ваксинациите в РЗИ-Благоевград

От понеделник започват ваксинациите в РЗИ-Благоевград

Над 1000 от медиците на първа линия ще се имунизират, каза д-р Веселка Мончева

„Подготвяме имунизационен кабинет в сградата на Регионалната здравна инспекция – Благоевград, който ще бъде готов до понеделник, когато ще се ваксинират първите лица. Това е медицински персонал от лечебните заведения за извънболнична и болнична помощ – медицински сестри, санитари, фармацевти, лаборанти и всички, които пожелаят от първа линия. На този етап  над 1000 човека са желаещите“ – това заяви пред радио БНР д-р Веселка Мончева, директор Дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ-Благоевград.

По думите й работещи в здравната инспекция ще бъдат обучавани в София за всичко, свързано с ваксинациите и начина, по който ще се извършват. Тя напомни, че  ваксината е 2 дози, която ще бъде поставяна в интервал от 21 дни. Ще бъде ситуиран специален имунизационен екип, част от който няма да бъдат работещите в РЗИ.

За предходната седмица 470 са диагностицирани с коронавирус в област Благоевград – с 227 случая по-малко в сравнение преди 2 седмици. Излекувани са 81 лица, в интензивните отделения са 18, под домашна карантина са 442. Най-висока заболеваемост е регистрирана във възрастовата група 50-64 години – 166 лица, следват 65-79 г. – 142 случая. Д-р Мончева обобщи, че от началото на пандемията до момента в област Благоевград са 4 130 лица. Значително намаляват хоспитализираните в цялата област – в момента те са 437.

Както Вяра писа, очаква се  бързите антигенни тестове  за установяване на covid-19 да бъдат приравнявани към PCR тестовете.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular