Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияОт 2 януари започва приемането на заявления за безплатни винетки

От 2 януари започва приемането на заявления за безплатни винетки

Социалните служби ще приемат заявления за безплатни винетки от 2 януари,предаде БНТ. Към момента това е невъзможно, защото промените в наредбата, по която се отпускат стикерите, още не са обнародвани в “Държавен вестник” и новият формуляр на заявлението още не е отпечатан.

Право на безплатна електронна винетка имат хората с или над 50% намалена работоспособност, както и семействата, които отглеждат непълнолетни деца с увреждания.

Лили Стоева обяснява, че в началото на декември опитала да подаде заявление за безплатен стикер на съпруга си. Казали й обаче, че трябва да дойде чак в края на идния месец, за да вземе декларация, която да попълни за безплатната винетка.

В същата ситуация са попаднали и други хора с увреждания.

Началникът на отдел “Интеграция на хора с увреждания” към Агенцията за социално подпомагане Миглена Митева отрича да са връщани хора. По нейни думи на всички е било обяснено, че предстои промяна в наредбата за предоставяне на безплатни винетни стикери за хора с увреждания, поради което все още не се приемат заявления.

Старите винетки на хората с увреждания още са валидни. Въпреки че промените в наредбата още не са обнародвани и няма нов формуляр, заявления за електронни стикери ще се приемат от 2 януари.

Митева обяснява, че до отпечатването на новия образец ще се използват старите, като текстът, който липсва в тях, ще бъде разпечатан допълнително.

Става въпрос за текст, който уведомява хората къде могат да проверят дали им е издадена електронната винетка.

От Агенцията за социално подпомагане съветват хората да не бързат да подават заявления още през януари, ако винетният им стикер е валиден до февруари или някой от следващите месеци. Това може да се случи до 10 дни преди той да изтече.

По този начин ще се избегнат възможните опашки.

Социалните служби имат 7 дневен срок за обработка и одобрение на заявленията за безплатни винетки, а Агенция “Пътна инфраструктура” има три дни да издаде стикерите.

RELATED ARTICLES

Most Popular