Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияОт 2019 г. учителската заплата става 1300 лв., първокласниците тази есен ще...

От 2019 г. учителската заплата става 1300 лв., първокласниците тази есен ще бъдат близо 60 хиляди

Най-големият проблем е недостигът на учители по физика и математика, уточнява министър Вълчев

 

От догодина ще има увеличение около 20% за учителските заплати. Средната брутна заплата ще бъде 1300 лв. Това съобщи в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на образованието Красимир Вълчев.

“Има заложени 330 милиона за поетапно вдигане до 50% на възнагражденията до края на мандата на правителството. Очаква се заплатите да достигнат до 1500 лв. В момента най-големият проблем е недостигът на учители по физика и математика”, каза министърът. В момента минималната заплата за учител е 760 лв., а средната възраст е около 50 години и обхваща най-големите възрастови групи. Това налага ангажирането на учители в пенсионна възраст.

По повод наближаването на 15 септември министърът съобщи, че в момента текат 850 ремонта, а над 500 училища ще бъдат обновени в следващите две години. Първокласниците ще бъдат близо 60 хил.

Вълчев коментира и кризата в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който иска да излезе извън структурата на БАН.

“Надявам се да няма прекъсване на дейността, въпреки че “искат развод”, каза Вълчев. В момента седем секторни министерства използват данните на института.

“Около 15 милиона бяха предвидени за научна дейност, но 10% са стигнали до НИМХ. Това е така, защото се отчита предимно научната дейност, а НИМХ не е типичният научен институт”, даде пример Велчев. Той заяви, че за следващата година ще се търси самостоятелност в рамките на БАН.

По време на следващото заседание на правителството ще се гласуват допълнителни средства. За БАН ще бъдат отпуснати половината от предвидените 65 млн. лв.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular