Sunday, May 12, 2024
HomeРегионПерникОфициално: Маските на открито стават задължителни в Пернишко

Официално: Маските на открито стават задължителни в Пернишко

Директорът на Регионалната здравна инспекция в Перник Александър Златанов подписа заповедта за новите противоепидемични мерки, които влизат в сила в областта  от днес. Припомняме, че решението за затягане на мерките дойде след заседанието на областния кризисен щаб в четвъртък.

Ето кои са най-важните моменти в заповедта:

  1. Въвеждам задължителни противоепидемични мерки на територията на област Перник, както следва:
  2. Въвеждам задължително изискване за носене на предпазни маски за лице на открити обществени места при струпване на хора, считано от 12.03.2021 г. до 26.03.2021 г.
  3. Въвеждам обучение от разстояние в електронна среда за всички ученици от V до XII клас за учебните заведения на територията на град Перник, считано от 15.03.2021 г. до 26.03.2021 г.
  4. Преустановявам провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична медицинска помощ, считано от 15.03.2021 г. до 26.03.2021 г.
  5. В заведения за общественото хранене:

4.1. Между столовете към отделните маси да има отстояние от не по-малко от 2 м.

4.2. На маса да се допускат не повече от 6 клиента;

4.3. Персоналът да работи със защитна маска, която да покрива изцяло носа и устата;

4.4. В санитарните възли за бъдат поставени течен сапун, еднократни кърпи /сешоар/ i дезинфектант за ръце.

4.5. След всяка смяна на клиентите да се извършва дезинфекция на масите;

4.6. Да се извършва четирикратна цялостна дезинфекция на помещенията;

4.7. Посещенията в заведенията да бъдат ограничени от 6.00 до 23.00 ч.

  1. Във връзка с провеждане на предизборните кампании:

5.1. При провеждането на срещите и мероприятията на закрито в зала да се използва 30% от капацитета на помещението, в което се провеждат. Задължително да се носи защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба.

5.2. При провеждането на срещите и мероприятията на открито задължително да се спазва дистанция от 1.5 м. Задължително да се носи защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба

  1. В големи търговски вериги за хранителни стоки:

6.1. Да не се допуска струпване на хора пред магазините, като между чакащите да се спазва дистанция от 1.5 м;

6.2 В търговските вериги да се допускат само клиенти с колички;

6.3. След всеки клиент количките да се дезинфекцират като не се допуска смесване на дезинфекцирани и недезинфекцирани колички;

6.4. Допустимият брой посетители в обекта да бъде не повече от 1 човек на 4 кв. м от търговската площ в търговската зала;

6.5. Да се измерва телесната температура на персонала и всеки клиент, влизащ в магазина;

6.6. Да се създаде режим на движение вътре в обектите, клиентите да се движат в една посока и да не се пресичат. Да се следи за спазване на дистанция от 1.5 м;

  1. Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа на служителите си.

7.1. При невъзможност за въвеждане на дистанционна форма на работа работодателите да организират провеждането на засилени противоепидемични мерки на работните помещения в т.ч: филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена, носене на маски, когато не може да се осигури дистанция от 1.5 м и недопускане на служители или външни лица с прояви на респираторна симптоматика.

RELATED ARTICLES

Most Popular