Friday, May 3, 2024
HomeСпортОчаква се възобновяване на дейността на СКЛА „Осите-60”

Очаква се възобновяване на дейността на СКЛА „Осите-60”

Предстои среща на двамата легендарни лекоатлети с кмета на община Петрич Димитър Бръчков

В периода от 2007 до 2018 година спортен клуб по лека атлетика „Осите-60” с треньор Валентин Осев спечели над 200 медала при участия на неговите възпитаници Георги и Кирил Осеви, Анита Петрова-Янкулова и Елена Узунова. От 2023 година Кирил Осев и Елена Узунова решават да продължат да тренират, като на първо време вземат съгласието на бившата им колежка, сега президент и главен треньор на СКЛА „Звездите” Анита Янкулова,  да бъдат под нейно крило. Това, разбира се, не е генерално решение на въпроса, като се имат предвид амбициите на Кирил Осев и Елена Узунова. Елена Узунова се готви за успешно участие на европейското първенство по хвърляне на копие за жени, което ще се проведе в Полша през месец август т.г., а Кирил Осев се готви за участие в европейско първенство за ветерани от 35 до 40 години.

За всичко това е необходимо да се осигури стабилна материална база и пълна финансова обезпеченост.

Вече са направени първи разговори с длъжностни лица от община Петрич благодарение на досегашниянароден представител Костадин Стойков, който има представа за досегашната дейност на Кирил Осев и Елена Узунова. Очаква се на официална среща с кмета на общината Димитър Бръчков всички тези искания на двете легенди на леката атлетика в Петрич да се удовлетворят.

Ето какви са постиженията на Елена Узунова и Кирил Осев до момента.

Елена Узунова е родена през 1992 година

в Петрич. През 2000 година започва да тренира лека атлетика в клуб „Беласица-Паскал” с президент бизнесмена Георги Хаджиев (вече покойник). Неин първи треньор е Валентин Осев, който по това време работи с двамата си сина Георги и Кирил Осеви и Анита Петрова-Янкулова. На 10-годишна възраст Елена Узунова участва за първи път на държавно първенство по лека атлетика. По време на престоя си в първия клуб става шампионка по хвърляне на копие при юноши младша и старша възраст. През 2007 г. клубът вече се преименува на „Осите-60”. И тук Елена Узунова жъне успех след успех при спортистите с увреден слух. През 2008 година става вицешампионка по хвърляне на копие младша възраст. Паралелно с копието Узунова опитва и многобоя. На Европейското първенство в Кайзери, Турция, завоюва сребърен медал в седмобой. През 2011 година Елена Узунова печели сребърен медал в дисциплината  хвърляне на копие  и сребърен медал в дисциплината седмобой на ЕП. И всичко това става под ръководството на местния треньор Валентин Осев. Заради добрите резултати на Елена Българската федерация за глухи определя Валентин Осев за национален треньор на хората с увреден слух. През 2012 г. Узунова отново е втора – пак на седмобой –  но вече при жените. В добавка Елена грабва и бронза на копие (43.84 м). През същата 2012 година в Торонто, Канада, на Световното първенство за глухи завоюва сребърен медал на хвърляне на копие.

А през 2013 г. на националния шампионат за жени в Правец Елена Узунова печели златен медал на седмобой при жените. Но на любимото си копие остава без медал (четвърта). На европейското за глухи в София в началото на август Узунова завоюва сребърен медал в седмобоя. От 2013 г. Елена Узунова преминава в класа  към НСА и неин наставник вече е Иван Стойков. През 2015-а тя методично подобрява резултата си на копие – 42.60, 44.65, 46.54, 47.23, 48.55…

През 2015 година на европейското за глухи в Бидгошч, Полша,  подобрява световния рекорд за хора с увреден слух и печели златен медал.

През 2016 година става световна шампионка в дисциплината хвърляне на копие за хора с увреден слух на състезанието в Стара Загора (48.95 м.). През 2018 година СКЛА „Осите-60” прекратява временно дейността си поради заминаване на работа в чужбина на треньорите Валентин, Георги и Кирил Осеви.

През 2023 година се възобновява дейността от треньора  Кирил Осев и състезателката Елена Узунова.

Кирил Осев е роден на 24.08.1985 година

в Петрич. В леката атлетика стартира на 12-годишна дейност заедно с брат си Георги Осев, който в своята състезателна дейност стана 3 пъти републикански шампион в дисциплината хвърляне на копие, два пъти вицешампион и два пъти бронзов медалист.

Кирил Осев през 2001 година взема участие за първи път в държавното първенство по лека атлетика и се окичва с бронзов медал в дисциплината хвърляне на копие, като се състезава с три години по-големи от него. Най-силната му година е 2004-та, когато спечелва за три седмици три златни медала в три възрастови групи  – за юноши, за младежи до 19 години и до 23 години – в  дисциплините десетобой, където поставя национален рекорд за юноши, покрива норматив за Световно първенство за Кингстан, Ямайка. По време на състезание чупи глезен и пропуска участието си. По-късно прави операция на дясното рамо заради  скъсани мускулни влакна. През 2009 година след възстановяването отново започва да участва в състезания. До този момент има спечелени общо 29 медала, от които девет републикански титли и две балкански. През 2022 година е поканен за участие на световно първенство за ветерани в град Тампере, Финландия. Чувства се напълно подготвен, но БФЛА не отпуска средства и това е причината да не отпътува .

През 2023 година започва тренировки с Елена Узунова, която се готви за Европейско първенство за хора в увреден слух. Кирил Осев се готви за Европейско първенство за ветерани от 35 до 40 години. „Нито имаме стабилна материална база за подготовка, нито имаме осигурени средства. До момента за придвижването ни с Елена до стадиона в Ръждак се грижи нейния брат. Надяваме се общинското ръководство, начело с кмета Димитър Бръчков, да ни обърне нужното внимание, и да се разберем по всички въпроси – от възстановяването на стария ни клуб „Осите”(защото в момента сме под егидата на „Звездите”) с президент и главен треньор бившата колежка Анита Петрова-Янкулова. С Елена сме заредени с амбиции да се представяме по най-достоен начин в предстоящите състезания от различен характер. За всичко това е нужна финансова обезпеченост”, сподели Кирил Осев.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular