Friday, May 3, 2024
HomeСпортОще двама класни футболисти - Атанас Димитров - Малкия Джаич, облякоха екипа...

Още двама класни футболисти – Атанас Димитров – Малкия Джаич, облякоха екипа на „Вихрен“

Още двама класни футболисти облякоха екипа на „Вихрен“ (Сандански). Атанас Димитров – Малкия Джаич е вече част от мъжкия отбор на клуба. Син е на двукратния шампион с екипа на „оранжевите“ Николай Димитров-Джайч. Играе като опорен халф, силният му крак е десният. Роден е в Петрич, но от 4-годишен живее и учи в Ловеч, където татко му е футболист в ония години. През 2001 г. прави първите си стъпки във футбола като започва да тренира при треньора Митко Маринов в ДЮШ на „Литекс“. Под негово ръководство през 2005 г. юношите на „Литекс“, родени 1992 г., печелят международен турнир по футбол, проведен в Ерфурт, Германия, а Малкия Джайч става голмайстор. С отбора на „Литекс“ участва в редица първенства и турнири, от които е носител на различни индивидуални награди. През 2009 г. с „оранжевите“ и старши-треньор Евгени Колев достига до финал за Купата на БФС при юношите старша възраст, родени през 1991 г. В Правец „Литекс“ губи драматично финала от „Левски“ (София) с 7:8 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време). Пак през същата година и отново в Правец с юношеската формация на „Литекс“, водена от старши-треньора Петко Петков, взема участие в 5-ото издание на международния футболен турнир за юноши „Юлиян Манзаров“. „Оранжевите“ с Наско в състава си попадат в т.н. „желязна група“ в които са още отборите на ЦСКА (София), „Левски“ (София) и „Стяуа“ (Букурещ), завършват на първо място и се класират на финал. Там за трофея спорят с „гранда“ Барселона и след победа с 1:0 печелят турнира. През 2009 г. Малкия Джайч прави неофициален дебют за първия състав на „Литекс“. Шампион на България с дублиращия отбор на „Литекс“ за сезон 2009/10. Шампион на България за юноши старша възраст в Елитна юношеска група до 19 г. за сезон 2010/11. След края на сезона от „Литекс“ му предлагат тригодишен професионален договор. От началото на сезон 2011/12 е пратен под наем в елитния „Ботев“ (Враца). Започва лятната си подготовка  с отбора на „Банско“, но е предпочел да продължи кариерата си с мъжкия отбор на „Вихрен“ (Сандански).

През 2006 г. получава първата си повиквателна за юношеския национален отбор (родени 1992 г.), воден от Борис Ангелов. С него същата година взема участие на турнира „Никола Котков“, на който печели наградата „Най-добър състезател с №10“.

Димитър Петков – Макето

Другият футболист Димитър Петков-Макето е полузащитник, за последно играл в отбора на „Царско село“. Роден е на 24 август 1987 г. в Благоевград. Започва да тренира в известната ДЮШ на „Пирин“, но е привлечен в школата на столичният гранд ПФК ЦСКА (София). През 2007 г. подписва договор с ЦСКА. В началото на 2009 г.е преотстъпен в отбора на „Ботев“ (Пловдив). През лятото на 2009 г. е преотстъпен в „Локомотив“ (Мз), където остава в продължение на един сезон. От лятото на 2010 г. е състезател на „Черно море“ до декември 2011 г., когато преминава във втородивизионния „Бдин“ (Видин). След това Петков се присъединява към тима на „Монтана“, като в пробният период отбелязва и гол в контрола срещу „Чавдар“ (Етрополе). Прави дебют в мач от първенството на “А” ФГ, срещу „Славия“ (София), загубен с 1:2. През 2013 г. изиграва един полусезон в грузинският тим ФК „Зестапони“ и през есенния полусезон преминава в кипърският тим „Арис“ (Лимасол). През 2010 г. става известен със спечелването на дело срещу мениджъра си Емил Данчев, за възможността на професионалните футболисти да могат сами да преговарят с други клубове и да не плащат процент на мениджърите си при успешни такива.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular