Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникПадна водният режим в Перник

Падна водният режим в Перник

Водният режим в Перник се отмени от 24 юни, съобщи управителят на ВиК Борислав Иванов. “Язовир „Студена” е пълен. Водният режим на Перник отпада. Остава да си вземем поуките и да не повтаряме грешките”, написа в социалната мрежа кметът Станислав Владимиров, който е в отпуск. Под заповедта за отмяна на режима подпис постави зам.-кметът Мирослав Стоицев: „Това тежко изпитание, което беше пред всички перничани, вече е на финала”.

Градът и околните населени места, водоснабдени от язовир “Студена”, ще ползват ежемесечно по 1,6 млн. куб. м вода за питейни и битови нужди.
Спряно е водоподаването от софийския водопровод. То обаче ще бъде включвано при необходимост и това ще се случи още следващия месец, поясни Иванов. Предвижда се тогава да започне ремонт на Клон 2, транзитиращ водата към най-големите пернишки квартали и няколко села. Ако водопроводът от София не съществуваше, нямаше да можем да направим реконструкцията, заяви директорът на ВиК.

Засега към язовира остават насочени Владайският и Палакарийският канал. Разрешение за ползване на сурова вода имат “Стомана Индъстри” и “Топлофикация Перник”. Двете предприятия в значителна степен са преустроили системите си за водоснабдяване, но при необходимост след разрешение от МОСВ е възможно да ползват вода от “Студена”, каза Иванов.
Дали да бъде подавана вода на Радомир от язовир “Студена”, ще реши Общинският съвет в Перник.
Засега язовирът не е изпускан и не се предвижда подобна мярка. Тя ще се предприеме при достигане на обем от 24,2 млн. куб.м, уточни Иванов. Към днешна дата обемът на водоема е под 21 млн. куб.м.

ХРОНОЛОГИЯТА

Водният режим в община Перник бе въведен на 18.11.2019 г., когато нивото на яз. „Студена“ бе под 8 млн. куб. м. Бе решено перничани да имат вода 10 часа дневно от 5,00 до 10,00 ч. и от 17,00 до 22,00 ч. На 10.12.2019 г. започнаха да пристигат първите количества минерална вода, поискани от община Перник от ДА „Държавен резерв и военновременни запаси“. Количествата бяха разпределени между училища, детски градини, болници и нуждаещи се възрастни и болни перничани. Вода бе доставяна ежедневно до всички населени места на територията на общината. На 17.12.2019 г. часовете, в които перничани имат водоподаване, бяха намалени на 8 – от 14,00 ч. до 22,00 ч. Тази мярка бе нужна заради критично намаляващото ниво на водата в язовира.
На 21 декември 2019 г. бе обявено бедствено положение на територията на община Перник.
На 30.12.2019 г. бе съобщено, че Перник ще получи средства от държавата за ремонт на водопроводи в града, довеждащи водопроводи, Главен клон 2 и пречиствателните станции за питейни води. В предпоследния ден на 2019 г. ВиК отчете 4,5 млн. кубика вода в яз. „Студена“
Заради критичното ниво на язовира на 03.01.2020 г. водоподаването за перничани бе намалено с още един час – от 15,00 ч. до 22,00 ч. Бе удължен и срокът на бедственото положение до края на м. януари.
През януари започнаха процедурите по подготовката на проектите за изграждането на новите 60 км водопроводи на територията на община Перник.
В края на януари бе отчетен и първият по-висок приток в язовир „Студена“.
На 01.02.2020 г. започна строителството на аварийната водопроводна връзка от с. Мало Бучино до Перник.
На 5.02.2020 г. по искане на перничани община Перник започна да подава ежедневна информация за притока и разхода на вода от яз. „Студена“. Тогава бе отчетен 843 л приток, а на следващия ден бе отчетено и първото повишаване на нивото на язовира – с 9 см. Четири дни по-късно във водосборната зона на язовира имаше 65-70 см сняг, което даде надежда на перничани за по-бързото отпадане на режима.
На 20.02.2020 г. притокът към яз. „Студена” за първи път от началото на режима превиши 1000 л в секунда.
Към 10.03.2020 г. притокът в язовира бе рекорден – 5225 л/сек.
На 18.03.2020 г. бе въведен нов режим на водоподаване. Във връзка с усложнената епидемиологична обстановка в страната перничани вече имаха водоподаване от 12,00 ч. до 22,00 ч.
На 23.03.2020 г. аварийната водопроводна връзка бе пусната в експлоатация.
На следващия ден (24.03.2020 г.) във връзка с пускането на аварийната връзка и епидемията от COVID-19 режимът за перничани бе допълнително облекчен. Водоподаване бе осигурено от 6,00 ч. до 22,00 ч.
През месец март започна и изграждането на новите водопроводи в кв. „Църква”, а след това и в кварталите „Изток”, „Мошино”, централната градска част и кварталите около центъра на Перник.
За 6-те месеца, през които община Перник бе във воден режим, перничани се изправиха пред редица проблеми с водоподаването, аварии, липса на вода в някои части на града по повече от 48 часа и много други. Въпреки суровите условия и непрестанните проблеми ежедневната работа и благосклонната природа доведоха до това днес в яз. „Студена“ да има над 20,5 млн. кубически метра вода. През тези месеци на детските градини, училищата, болниците, учрежденията, както и на нуждаещи се възрастни, болни и трудноподвижни перничани бяха доставени над 1,5 млн. литра вода.

RELATED ARTICLES

Most Popular