Saturday, May 4, 2024
HomeНовиниБългарияПаметта на български офицери беше почетена на войнишка Задушница в Босилеград

Паметта на български офицери беше почетена на войнишка Задушница в Босилеград

По повод Архангелова задушница, представители на Демократичния съюз на българите и на Културно-информационния център /КИЦ/ “Босилеград”, заедно с представител на българското посолство в Белград са положили цветя и са почели паметта на петима български офицери в Босилеградското гробище, съобщиха от КИЦ-а.
По време на Междусъюзническата война, в центъра на Босилеград изненадващо се сблъскват сръбският 10 пехотен полк от Шумадийската дивизия и българският Шести конен полк от Четвърта пехотна дивизия, предвождан от полковник Иларион Танев.
След жестоки улични боеве в града падат убити и ранени десетки български и сръбски войници и офицери. Петима български офицери – полк. Иларион Танев, поручиците Стефан Стефанов, Стефан Котев, Христо Владев и Асен Костадинов са пленени от сръбската армия и разстреляни в Босилеград на 28 юни 1913 г. в нарушение на международните военни конвенции.
На 4 юли 1913 г. специална Военна комисия от Кюстендил, есхумира труповете, установява самоличността им, прави щателен оглед за начина и причините на смъртта. Същият ден останките на убитите офицери са пренесени и погребани в Босилеградското гробище. Три надгробни паметника са просъществували до 1980 година, когато са били счупени. Сегашните паметни плочи на офицерите са възстановени по идея на КИЦ “Босилеград”, Демократичния съюз на българите и с усилията на родолюбивия българин от Босилеград Димитър Димитров./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular