Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятПандемията отстъпва в световен мащаб

Пандемията отстъпва в световен мащаб

Докато България очаква третата вълна от коронавируса, данните на Световната здравна организация показват, че пандемията отстъпва в световен мащаб. Броят на новите случаи на коронавируса по света е спаднал с 16% за последната седмица. Жертвите са по-малко с 10%. Тенденцията за намаляване продължава повече от месец.

Спад на заразените има почти навсякъде с изключение на Източното Средиземноморие, където има увеличение със 7%. България е именно в този регион.

Според здравните експерти данните показват, че здравните мерки действат, въпреки наличието на нови варианти на вируса. По-заразният британски вариант е засечен в 94 страни, южноафриканският – в 46 страни, а бразилският – в 21.

Пикът на разпространението на вируса в световен мащаб бе около Нова година, когато по целия свят са установени над 800 хиляди случая. Сега дневният брой на новозаразените е малко над 300 хиляди души.

Основната причина за това е огромното намаляване на новите случаи в САЩ, където пикът през януари бе от над 300 хиляди заразени дневно до около 60 хиляди сега. Броят на новозаразените във Великобритания е близо шест пъти – от 60 000 до 10 000 дневно. В Индия новозаразените са спаднали от 100 хиляди на ден през ноември до 10 хиляди дневно сега.

Голямо намаление има в Германия, Испания и Португалия заради предприетите мерки./ mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular